Teekkarista startup-yrittäjäksi – tai jotain siltä väliltä

| Oivalluksia, Opiskelijakokemus

HUBSin Yrityshautomo on 8 viikon opintojakso, joka yhdistää tiimipohjaisen oppimisen menetelmät, tiimityöskentelytaitojen kehittämisen ja tietenkin perinteisen liiketoiminnan kehittämisen taidot. Pyryn tarina on loistava esimerkki siitä, mihin tällainen kurssi voi sinut viedä.

Kun Pyry kuuli HUBS Yrityshautomosta kiltansa kautta, hänen mieleensä nousivat positiiviset muistot aiemmin käymältään HUBS-kurssilla Tulevaisuuden Hallitusosaaminen. Hän keskusteli pian tulevien perustajakumppaneidensa, Anna-Reetan ja Ellin kanssa. Yhdessä he päättivät ilmoittautua kurssille. Näin Pyry (konetekniikka) Anna-Reetta (automaatiotekniikka) Elli (tietojohtaminen) ja Iiro (tietojenkäsittelytiede) aloittivat yrittäjäpolkunsa. Yrityshautomo sopi vain Pyryn, Anna-Reetan ja Ellin aikatauluihin, joten tiimistä he kolme aloittivat opintojakson.

Tiimi oli aiemmin harkinnut yrittäjyyttä, ja vaikka he eivät koskaan vieneet sitä pidemmälle, ajatus oli houkutellut heidän mielessään jo jonkin aikaa. HUBS Yrityshautomo oli täydellinen paikka tiimille tuoda ajatuksensa lähemmäksi toteutumista, sillä kurssi tarjosi mahdollisuudet tiimin taitojen kehittämiseen.

HUBS Yrityshautomoon osallistuminen

Kolmikon idea oli suoraviivainen: tuoda kuntosalit 2000-luvulle ja tallentaa harjoittelun edistyminen automaattisesti käyttäjälle. Aivan kuten yksilö voi mennä lenkille ja saada paljon tietoa harjoituksestaan, tiimi haluaa saavuttaa jotain samankaltaista, mutta kaikille kuntosalin eri laitteille.

Insinööreistä koostuvana tiiminä heidät houkutteli ryhtyä heti rakentamaan tarvittavaa laitteistoa ja etsimään apua siihen liittyvän ohjelmiston kehittämisessä.

Älä rakastu teknologiaan, vaan validoitse ideasi ja uskomuksesi, jotta muut näkevät niissä arvon.

Tiimi, joka lopulta antoi idealleen nimen ”Smårt,” oppi aikaisessa vaiheessa viestinnän arvon. Aluksi he tunsivat suojelutahtoa ideaansa kohtaan ja jopa epäröivät kertoa siitä kenellekään. Kuitenkin nopeasti he tajusivat, että heidän kannattaisi toimia päinvastaisella tavalla ja keskustella mahdollisimman monen ihmisen kanssa saadakseen palautetta. HUBSilta Team Smårt oppikin, miten esittää oikeat kysymykset ja saada niihin aitoja vastauksia. Tiimi oppi kommunikoimaan ideansa arvon. Lisäksi he ymmärsivät, että ennen ratkaisuun ryntäämistä heidän tulisi perusteellisesti ymmärtää ongelma, jonka he yrittävät ratkaista.

Smårt Yrityshautomon Demo Day:ssa Platform 6:lla.

Elämä HUBSin jälkeen

Tiimi jatkaa yrittäjyysponnistelujaan yhä sitoutuneesti. He osallistuivat Red Brickin esihautomo-ohjelmaan juuri ennen kesää, ja nyt suunnitteilla on osallistuminen Red Brickin kiihdyttämöohjelman tulevaan syysjaksoon. Lisäksi Yrityshautomon pitchaustilaisuutta varten keksitty nimi Smårt on vaihtunut: tiimi on jatkossa Excersio.

Lisäksi he hakivat TUNIn kestävän yrittäjyyden apurahaa – ja apuraha myönnettiin! Vaikka tämä apuraha auttaakin heitä jatkamaan ratkaisunsa kehittämistä, tiimi on jo päättänyt seuraavasta tärkeästä askeleestaan. He perustavat yrityksen virallisesti. Rekisteröity yritystunnus mahdollistaa hakemisen erilaisiin rahoitusvälineisiin, jotka on suunnattu start-upien tuotekehitykseen. Itse asiassa tiimi haki ja sai Pirkanmaan Yrittäjyybuustia saadakseen apua yrityksen lainopillisiin kiekuroihin.

Operatiivisella tasolla tiimi jatkaa jatkuvaa validointia. HUBSin Yrityshautomon aikana he oppivat jatkuvasti keskustelemaan muiden opiskelijoiden, kuntosalilla kävijöiden ja jopa kuntosalin omistajien kanssa. Tämä terve tapa on onneksi pysynyt.


Emme hyppää täysipäiväiseen yrittäjyyteen välittömästi; pysymme nykyisissä päivätöissämme ja suoritamme opintomme loppuun. Aika näyttää, miten asiat kehittyvät.

Ennen täysipäiväiseen yrittäjyyteen siirtymistä on paljon asioita hoidettavana. Tällä hetkellä kysynnän arvioiminen ratkaisulle ja ensimmäisen kaupallisen version valmistelu pitää koko tiimin kiireisenä.

Neuvoja insinööriopiskelijoille

HUBSin Yrityshautomoon osallistumiseen ei tarvita tietoa yrittäjyydestä tai yrityksen perustamisesta. Tiimi suosittelee kaikkia opiskelijoita, joilla on idea, olemaan rohkeita ja vain ilmoittautumaan – erityisesti niitä, joilla on idea, mutta eivät tiedä, miten aloittaa tai saattavat jopa epäröidä idean kannattavuutta.

Pyry, Anna-Reetta ja Elli korostavat, kuinka Yrityshautomo on erityisen hyödyllinen insinööriopiskelijoille, sillä se auttaa heitä arvioimaan liikeideoita uudesta näkökulmasta. He korostavat oppineensa paljon ja nimeävätkin kehittyneensä mm. tehokkaan pitchauksen rakentamisessa, esiintymisessä ja keskittymisessä ensin ongelmaan ratkaisun sijasta. Lisäksi he oppivat, miten tärkeää on jutella ihmisten kanssa omasta ideastaan. Nämä ovat taitoja, joita insinööriopiskelijat eivät yleensä opiskele suoraan omilla kursseillaan. Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä tiimi kiittää, Yrityshautomon valmentajia tuesta mutta myös kriittisestä, ajattelua haastavasta palautteesta.

Tämän tarinan kirjoitti HUBS Yrityshautomon valmentaja, Raúl. Iso kiitos tiimille, että jaoitte matkanne!

Voisiko sinun yritysideasi kukoistaa HUBS Yrityshautomon avulla? Tästä näet lukuvuoden 2023-2024 kurssitoteutukset:

Opintokalenteri

Kaikki opintokalenteri

Testaa ideaasi

HUBS Yrityshautomo

Unelmoitko oman bisnesideasi toteuttamisesta? HUBS Yrityshautomossa kehität liikeideaasi kestävällä tavalla!

  • Opintopisteet 5
  • Englantia tarvitaan

Testaa ideaasi

HUBS Yrityshautomo

Unelmoitko oman bisnesideasi toteuttamisesta? HUBS Yrityshautomossa kehität liikeideaasi kestävällä tavalla!

  • Opintopisteet 5
  • Englantia tarvitaan

Tarinat

Kaikki tarinat