”Rakastan tätä vapautta” – Emman tarina

| Yrittäjätarina

Emma Karttunen aloitti yrittäjätaipaleensa jo sosionomiopintojensa alkuvaiheessa. Nykyisin hän tekee työtä lasten parissa suurella intohimolla.

Yhteyshenkilö

Profiilikuva, jonka taustalla HUBSin logo

Ira Salminen

Yhteisökoordinaattori

+358503242802

Tekstin on kirjoittanut Ira Salminen.

Aineisto on kerätty Emmalta itseltään ääniviestitse.

Emmalle yrittäjyyden polku on aina ollut selvä valinta. Lasten kanssa toimimisesta hänellä on jutun kirjoittamishetkellä jopa 8 vuoden kokemus, suhteellisen nuoresta iästään huolimatta (23). Vuosien työkokemus ennen sosionomiopintoja ja niiden aikana päiväkodissa kuitenkin osoitti, ettei päivätyö varhaiskasvatuksessa ollut se, missä Emma haluaisi uransa luoda.

Niinpä hän perusti yrityksensä TMI Luonnostaan, joka tarjoaa tavanomaisten lastenhoitopalvelujen lisäksi lasten metsäsynttäreitä, päiväleirejä sekä vyöhyketerapeuttista vauvahierontaa. Lastenhoitotyön parissa yrityksessä työskentelee Emman lisäksi viisihenkinen tiimi. Tämä antaa Emmalle vapautta ja liikkumavaraa muokata tarpeen mukaan omaa työn ja vapaa-ajan suhdetta, kun hoitajavaihtoehtoja löytyy useita.

Yrittäjyys on ollut mulle ihan parasta. Rakastan tätä vapautta ja että saan itse tehdä ihan mitä haluan lasten kanssa.

Yrittäjyyden parhaimpia puolia

Emma kertoo yrittäjyydestä ja asiakkaistaan intohimoiseen sävyyn. Hän nauttii ennen kaikkea yrittäjyyden tuomasta vapaudesta – saa itse määritellä mitä tekee, kenen kanssa ja milloin. Ihmisläheisessä työssä päivät ovat monipuolisia ja vaihtelevia, minkä hän näkee suurena rikkautena. Emmalla on asiakkaisiinsa vahvat luottamussuhteet ja hän kokee tekemänsä työn on merkityksellisenä.  Lastenhoidon vastapainona toimivat luontopalvelut tarjoavat Emmalle mahdollisuuden yhdistää työhönsä myös hänelle tärkeän luontoaspektin. Emman kotisivuilta löytyvissä asiakaspalautteissa metsäsynttäreitä kuvaillaankin lapsen sanoin ”hauskimmiksi, huipuimmiksi ja parhaimmiksi synttäreiksi”.

Nainen on kyykyssä pienen lapsen edessä. Hänellä on pipo ja talvitakki, ja maa on luminen. Hänen edessään on lapsi, jolla on punainen toppahaalari ja kolmionmuotoinen kartiohattu.

Emma kokee, että aitous on ollut tärkein taito hänen työpolullaan. Hän uskaltaa olla oma itsensä ja toimia omalla persoonallaan. Lapsille tämä on myös varmasti tärkeää – sen lisäksi, että Emma on oma itsensä, hän uskaltaa myös hullutella ja hassutella yhdessä lasten kanssa. Hän kannustaa myös omia työntekijöitään tähän, ja arvostaa sitä, että jokainen tiimiläinen on omanlaisensa persoona ja tekee työtä omalla tavallaan.

Miten sä uskallat?

Yrittäjyys nähdään monesti uhkana ja yrittäjäksi ryhtyminen vaatii rohkeutta ottaa myös riskejä. Emma toteaa ykskantaan, että hän koki varhaiskasvatuksen päivätyöhön jäämisen huomattavasti isommaksi riskiksi oman jaksamisensa kannalta. Sen sijaan yrittäjyyden hän kokee riskien sijaan suurena mahdollistajana, jossa omaan hyvinvointiin ja kuormitusmäärään voi itse vaikuttaa. Omia ideoita voi vapaasti viedä eteenpäin, kun on itse itsensä pomo.

Emma kertoo, että yrittäjyydessä haasteena on erityisesti se, että omia rajoja on toisinaan vaikea vetää innostavan työn keskellä. Jo opiskeluaikana Emma teki pitkiä päiviä työt ja opinnot yhdistäen, eikä elämään oikein muuta mahtunutkaan. Nyt hän opetteleekin antamaan tilaa työltä myös vapaa-ajalle ja muille tärkeille asioille. Hän toteaa, että ympärillä toimiva viisihenkinen tiimi lieventää yrittäjyyteen ja esimerkiksi yllättävään sairastumiseen liittyviä riskejä.

Viesti yrittäjyyttä pohtiville

Emma koki opintojensa aikana, että yrittäjyysopintoja oli sosionomiopintoihin sisällytetty suhteellisen vähän ja hän turvautuikin lisäksi omakustanteisiin kursseihin. Nykyisin yrittäjyystaitojen ja -opintojen tarpeeseen on kuitenkin herätty monilla aloilla, ja etenkin korkeakouluopiskelijoiden yrityshalukkuus onkin kasvussa.

Emma kertoo kuitenkin saaneensa hyvin opettajien kanssa sovittua yrittäjyysopintojen sisällyttämisestä omalle koulutuspolulleen. Hän onkin suorittanut esimerkiksi osan työharjoitteluistaan yrittäjänä työskennellen. Vaikka opinnoista saa tukea yrittäjyyden polulle, kaikkea ei kuitenkaan tarvitse osata ennen kuin ryhtyy toimeen. ”Nyt vaan todellakin yrittäjyyttä kohti, jos se vähääkään kiinnostaa”, Emma naurahtaa. Emman mielestä kokeilemalla ei häviä mitään. Tärkeintä on, ettei kaikkea tarvitse osata valmiiksi, vaan opit varttuvat nimenomaan matkan varrella.

Ensin alotatte ja sitten opettelette, siinä matkan varrella oppii sitten kaiken mitä tarttee.

Lisätietoa Emmasta, hänen yrityksestään ja sen toiminnasta löydät joko hänen kotisivuiltaan tai Instagramista. Lisäksi hänellä on jatkuvasti rekrytointi päällä – mikäli innostuit, ota rohkeasti yhteyttä!

Kiinnostaako yrittäjyyden kokeileminen jo opiskeluaikana?

Tiesitkö, että voit hyödyntää jo olemassa olevaa tai opintojen aikana rakentuvaa yrittäjyyskokemustasi ja muuttaa sen opintopisteiksi HUBSin yrittäjyysportfolion kautta? Katso lisätietoja alta!

Opintokalenteri

Kaikki opintokalenteri

Sovella oppimaasi

Yrittäjyysportfolion rakentaminen

Kehitä yrittäjyys- ja työelämätaitojasi ja muuta ne opintopisteiksi!

  • Ilmoittautuminen auki
  • Opintopisteet 1-20
  • Englantia tarvitaan

Tarinat

Kaikki tarinat

Neljä ihmistä poseeraa innokkaasti.

Vuosi HUBSilla: Kolme oivallusta työelämästä

HUBSin yhteisökoordinaattori Ira hyppäsi mukaan HUBS-tiimiin tammikuussa 2023 valmistuttuaan Tampereen yliopistosta kasvatustieteiden maisteriksi. Nappaa nyt talteen Iran ensimmäisen HUBS-vuoden tärkeimpiä oppeja!