Vuosi HUBSilla: Kolme oivallusta työelämästä
HUBSin yhteisökoordinaattori Ira hyppäsi mukaan HUBS-tiimiin tammikuussa 2023 valmistuttuaan Tampereen yliopistosta kasvatustieteiden maisteriksi. Nappaa nyt talteen Iran ensimmäisen HUBS-vuoden oivalluksia työelämästä!
Yhteyshenkilö
Ira Salminen
Yhteisökoordinaattori
Kirjoittaja on kiitollinen siitä, että HUBS on tarjonnut turvallisen alustan kasvaa ja kehittyä asiantuntijaksi ilman kiirettä.
Marras-joulukuussa 2022 olin juuri graduni palauttanut soon-to-become kasvatustieteiden maisteri ja hain kuumeisesti töitä. Lopulta ja onnekseni minun ei tarvinnut vaihtaa korkeakouluympäristöstä muualle, sillä pääsin aloittamaan hommat HUBSin yhteisökoordinaattorina tammikuussa 2023.
Tässä muutama työvuosipäivän myötä pintaan noussut ajatus työelämästä! Olit sitten vasta opintosi aloittanut, vastavalmistunut tai jo työelämän konkari, näistä näkökulmista voi olla hyötyä myös sulle. Etenkin oppi numero 3 on todella tärkeä, ihan jokaiselle!
1. Älä huoli, opit tekemällä
Kenties klisee, mutta näin se nyt vaan on. Vaikka teoria on tärkeää, se saa todellisen merkityksensä vasta käytännössä. Omat yleis- ja aikuiskasvatustieteen generalistiopintoni eivät valmistaneet mihinkään ammattiin, vaan antoivat ennemmin kyvyn laaja-alaiseen ajatteluun ja taitoja ihmisten kanssa toimimiseen. Tunnistan sen, että vastavalmistunutta generalistia voi myös samaisesta syystä haastaa ajatus siitä, ettei muka olisi oppinut mitään.
Konkreettiset teot ja kokeilut opettavat enemmän kuin pelkkä teoria. Mietitkö esimerkiksi sosiaalisen median sisällöntuotantoa, muttet uskalla lähteä siihen, sillä taitosi eivät muka riitä? Eihän osaamisesi voi edes kehittyä, jollet lähde kokeilemaan, mikä toimii! Tämä omasta kokemuksesta – on hauska katsoa myös taaksepäin oman kädenjäljen kehitystä HUBSin somekanavilla.
Älä siis pelkää tarttua erilaisiin tilaisuuksiin, sillä käytännöstä irtoavat ne parhaimmat opit!
2. Yrittäjyys on yksi keino vaikuttaa ympäröivään maailmaan ja yhteiskuntaan
Nyt myönnetään: en ollut opintojeni aikana kiinnostunut yrittäjyydestä tai yrittäjämäisistä taidoista. Tarkalleen siitä syystä, etten ollut ymmärtänyt, että yrittäjyys voisi olla minun tapani vaikuttaa maailmaan. En nähnyt sitä potentiaalisena uravaihtoehtona koskaan.
Vuosi yrittäjyyskasvatuksen kentällä on opettanut, että yrittäjyys on enemmän kuin vain se kuuluisa Y-tunnus – se on asenne ja ajattelutapa. Haluaisin, että tämä ymmärrettäisiin korkeakouluissa myös laajemmin: Yrittäjämäistä asennetta voi olla ihan palkkatyössäkin: se voi näkyä esimerkiksi proaktiivisuutena ja tahtona kehittää vaikkapa työympäristöä tai prosesseja paremmiksi. Kaikki palkkatyöläisetkin hyötyvät yrittäjämäisistä taidoista: Miten luovia eteenpäin nopeasti muuttuvassa ympäristössä? Miten sietää epävarmuutta? Miten lähestyä asioita uusista näkökulmista?
Yritetään viimein päästä eteenpäin siitä stereotypiasta, jossa yrittäjää ajaa eteenpäin vain raha ja valta ja tai että yrittäjyys tarkoittaa väistämättä 60-tuntista työviikkoa. Haluaisin itse ajatella yrittäjyyden mahdollisuutena ajaa itselle merkityksellisiä asioita ja rakentaa työkulttuuria, joka motivoi ja tukee hyvinvointia. Yrittäjyyden on tuotettava hyvää ympärillä oleville ihmisille sekä ympäristölle & planeetallemme.
Olen tutustunut vuoden aikana moniin yrittäjätarinoihin. On oiva tapa laajentaa omaa käsitystään yrittäjyydestä kuulemalla kokemuksia ja tarinoita oikeasti samaistuttavilta tyypeiltä. Omasta mielestäni inspiroivinta on, kun tarinoista kumpuaa yrittäjän itsensä innostus sekä rehellinen puhe sekä työn hyvistä että myös kääntöpuolista.
Turhauttaako suakin esimerkiksi jokin yhteiskunnallinen epäkohta tai mikä tahansa arkinen asia, joka ei vaan syystä tai toisesta toimi? Esimerkiksi Ella turhautui siihen, että nuoret, valmistuneet ja harjoittelijat jäävät usein vaille kunnollista perehdytystä. Monesti oman yrittäjyysidean takana onkin ajatus, joka pysyy mielen päällä pitkään. Ootko koskaan miettinyt, että sitä voisi ratkoa yrittäjyyden avulla?
Monesti oman yrittäjyysidean takana onkin ajatus, joka pysyy mielen päällä pitkään. Ootko koskaan miettinyt, että sitä voisi ratkoa yrittäjyyden avulla?
3. Muista pysähtyä juhlimaan onnistumisia!
Me ollaan HUBS-tiimissä muistutettu toisiamme onnistumisen juhlimisesta usein ja tämä on tärkeää sekä henkilökohtaisissa onnistumisissa että tiimin onnistumisissa. Oli kyse sitten onnistuneesta viestinnästä tai suuren projektin päätöksestä (kuten Sprint Innovation Festival) – onnistumisia täytyy pysähtyä juhlimaan! Ei siinä ole mitään mieltä, että kun yksi tehtävä saadaan kunnialla päätökseen, hypätään heti suoraan seuraavaan. Ei kellään meistä ole oikeasti niin kiire.
Kun saavutat tavoitteesi tai onnistut jossain, pysähdy hetkeksi ja juhli sitä. Joskus myös ihan vain suhteellisen kunniallinen selviytyminen inhokkitehtävästäsi on kilistelyjen arvoinen paikka. Tämä antaa voimaa jatkaa eteenpäin. <3
Kiitos HUBS-tiimille loistavasta ensimmäisestä vuodesta – täällä on ihmisen hyvä olla!
Ps. Me haetaan joka kevät ja syksy uusia opiskelijoita meidän HUBS Growth Hackers -tiimiin. Mikäli sua kiinnostaisi inspiroiva ja joustava opiskelijatyö niin voit laittaa asianosaiselle viestiä. Ajan tasalla pysyt myös somessa – sekä Instagramin että LinkedInin puolella!
Tarinat
Yllätyin siitä, mitä kaikkea voinkaan saada aikaan – Helenan Sprint-opit
Tässä blogissa Helena jakaa konkreettisia oppeja, yllätyksiä ja näkemyksiään Sprint Innovation Festivalista osallistujan näkökulmasta!
Mitä hyötyä yrittäjyystaidoista voi olla humanistille?
Tutustu opiskelijatiimimme näkemyksiin yrittäjyystaidoista humanistien ja yhteiskunnallista alaa opiskelevien näkökulmasta!
Yrittäjyydellä kohti inhimillisempää työelämää? Sprint-kumppanimme Kasvussa Oy:n tarina
Miksi Sprint Innovation Festivaliin osallistuminen työelämäkumppanina on tärkeää Kasvussa Oy:lle? Perustaja Noora kertoo ajatuksiaan!