Nainen hymyilee läppärin takaa.

Joskus yritysidean takana on oma turhautuminen

| Yrittäjätarina

Asiantuntijayrittäjä Ella on vastikään perustanut yrityksille perehdytyspalveluja tarjoavan toiminimen. Yrityksen sloganina toimii Reilumpaa työelämää. Mistä yritysidea syntyi? Millaisia ajatuksia vasta aloittaneella täysipäiväisellä yrittäjällä on? Millaista osaamista generalistialat antavat yrittäjyyteen?

Kasvatustieteiden maisteri Ella Karvinen tarjoaa monipuolista apua ja tukea yritysten uusien työntekijöiden perehdytyskäytäntöjen kehittämiseen. Reilumpaa työelämää -slogania kantava yritys tarjoaa mm. koulutuksia, webinaareja sekä tukea perehdytyssuunnitelmien tai muiden perehdytyskäytäntöjen laatimiseksi. Ella on ryhtynyt yrittäjäksi juuri siksi, ettei kukaan jäisi ilman kattavaa ja uuteen työyhteisöön sitouttavaa perehdytystä.

Kuva, jossa lukee: mitä jos me kaikki voidaankin vaikuttaa työelämään?

“Tapahtuu liian usein ollakseen sattumaa”

Ellan kipinä omaan yritykseen on saanut alkunsa hänen omista kokemuksistaan. Aloittaessaan korkeakouluharjoitteluaan, Ella halusi etukäteen varmistaa, kenen vastuulla hänen perehdyttämisensä olisi. Vastaukseksi hän sai ympäripyöreän ”vähän kaikki”. Lopulta ”vähän kaikki” osoittautuivat ”ei juuri keneksikään”. Epäselvä perehdytyskokemus jäi kuitenkin mietityttämään. Harjoittelu sujui kaikkinensa hyvin, mutta idea perehdytyksen kehittämisestä jäi itämään.

Myöhemmin opettajan työssään Ella koki jääneensä yksin. Hän oli tietoinen omasta tunteestaan ja pyysi aktiivisesti tukea rooliinsa, mutta koki, ettei saanut sitä niin paljon kuin olisi henkilökohtaisesti tarvinnut. Perehdytyksen tärkein tavoitehan on saada riittävä opastus työhön, mutta se, mikä on kellekin tarpeeksi, vaihtelee paljon sekä roolista että yksilöstä riippuen.

Näistä kokemuksista lopulta muotoutui ajatus reilumman työelämän rakentamisesta – aina perehdytyksestä alkaen.

Vastaavia kokemuksia uutena työntekijänä saadusta perehdytyksestä on paljon. Esimerkiksi Yle uutisoi syksyllä, että moni (useimmiten nuori) kesätyöntekijä jää ilman asiallista perehdytystä. Tälläkin hetkellä Ella kerää itsekin aktiivisesti korkeakouluharjoittelijoiden kokemuksia selvittääkseen ihmisten kokemusten laajuutta.

Onnistunut työn aloitus paitsi säästää resursseja, mahdollistaa uuden tekijän kiinnittymisen työporukkaanne ja organisaationne – se on ensimmäinen ja yksi tärkeimmistä keinoista vaikuttaa siihen, että hän jää teille. 

Ellan kotisivut, reilumpaatyöelämää.com

Mistä uskallusta yrittäjyyteen?

Kuva matosta matonpesupaikalla.

Kesällä 2020 Ellan piti mennä kesätöihin, mutta työpaikka perui hänen työsuhteensa koronapandemian myötä. Töitä kesälle oli kuitenkin keksittävä, joten Ella aloitti tuolloin oman Matturi -nimisen matonpesupalvelunsa Tampereen alueella. Ratkaisukeskeinen päätös hypätä yrittäjäksi tilanteen niin vaatiessa on ollut Ellalle arvokas työkokemus.

Kesäyrittäjyys kulki ja kesä oli onnistunut. Sen päätteeksi Ella sai vielä hyödynnettyä yrittäjyystyökokemuksensa ja sai niistä opintopisteitä (kts. HUBS Yrittäjyysportfolio).

Tokihan Ellan yrittäjyys on Reilumman työelämän parissa on erilaista kuin Matturi-aikoina: oman osaamisen hinnoittelu voi olla haastavaa, sillä hintaa ei enää pyydetäkään mattometreissä. Ella kokee, että hänen asiantuntijuuttaan ovat tukeneet erityisesti opettajan pedagogiset opinnot, joiden avulla hän on kartuttanut kokemusta etenkin esiintymisestä.

Ella kuvaa sitä, miten generalistiksi valmistavassa kasvatustieteen tutkinto-ohjelmassa tärkeintä antia ovat asiaosaamisen (kuten perehdytysprosessien ja oppimisen ymmärryksen) lisäksi mm. tutkimustiedon lukemisen taito sekä tiedonhakutaidot. Näiden taitojen avulla omaa asiantuntijuuttaan voi kasvattaa tehokkaasti vielä opintojen jälkeenkin. Oman osaamisen sanoittaminen ja tuotteistaminen ei ole aina helppoa, mutta taito kehittyy rohkeiden kokeilujen myötä.

”Mihin mie oikeen pystyn, missä mun rajat menee?” Yrittäjyys itsensä haastamisena

Monia ihmisiä kehotetaan ryhtymään ensin sivutoimiseksi yrittäjäksi ja vasta sen jälkeen ”idean varmistuttua” täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Hyppy työssäkäyvästä palkansaajasta täysipäiväiseksi yrittäjäksi pelottaisi ketä vain, mutta epävarmuutta lieventää Ellan all in -asenne ja tekemisen meininki. Toisaalta kokemus matonpesuyrittäjänä toimimisesta on rohkaissut ottamaan hypyn kohti reilumman työelämän rakentamista.

Tällä hetkellä matka reilumman työelämän parissa on vasta alkutekijöissään. Ellan tavoitteet ja toiveet ovat sen mukaisia – kunpa pääsisi pian alkuun ja saisi ensimmäisen asiakkaankin!

Nainen hymyilee läppärin takaa.

Tulevaisuudellekin hänellä on jo paljon odotuksia. Ella haaveilee, että Reilumpaa työelämä kasvaisi sellaisiin mittoihin, että se olisi kannattavaa ja hän voisi myös itse työllistää nuoria yrityksessään. Tulevaisuus näyttää, mihin suuntaan yritys lähtee, mutta tällä hetkellä inspiroivimmalta tuntuisi ennen kaikkea opettajien perehdytysten kehittäminen.

Ella toteaa, että vaikka yrityksestä ei koskaan tulisi kannattavaa, hätää ei ole. Hän voi aina hakea uutta työtä. Asiantuntijayrittäjänä alkukustannukset ovat suhteelliset pienet, sillä tätäkin haastattelua tehdessä hän oli hankkinut vasta sähköpostidomainin sekä hieman myöhemmin myös omat verkkosivunsa. Epäonnistuminen ei Ellaa jännitä – hän tietää, ettei se kiinnosta niin paljoa ketään muuta kuin vain häntä itseään.

Ellalle iso kiitos tarinansa jakamisesta sekä rohkeana esimerkkinä toimimisesta! Tarinan kirjoitti HUBSin Ira.

Mikäli haluat Ellan tavoin muuttaa yrittäjämäisen työkokemuksesi opintopisteiksi, voit ilmoittautua joka periodissa starttaavaan Yrittäjyysportfolioon!

Opintokalenteri

Kaikki opintokalenteri

Sovella oppimaasi

Yrittäjyysportfolion rakentaminen

Kehitä yrittäjyys- ja työelämätaitojasi ja muuta ne opintopisteiksi!

  • Ilmoittautuminen auki
  • Opintopisteet 1-20
  • Englantia tarvitaan

Tarinat

Kaikki tarinat