Avonainen vihko ja kynä. kannettava tietokone ja kahvikuppi puisella pöydällä.

Toteutuneita unelmia ja työelämätaitoja

| Opiskelijakokemus

Mitä tapahtuu kun tietotekniikan opiskelija laitetaan HUBSin kurssille pohtimaan omia unelmiaan? Sini Kivioja osallistui Johdatus yrittäjyyteen -opintojaksolle ja sai kimmokkeen lähteä toteuttamaan nuoruudenaikaista unelmaansa.

Yhteyshenkilö

Minttu Ripatti

Minttu Ripatti

Jutun kirjoitti Sinin haastattelun pohjalta HUBSin valkku Minttu.

Keski-Pohjanmaalta kotoisin oleva 23-vuotias laborantti Sini Kivioja opiskelee Tampereen yliopistossa tietotekniikkaa toista vuotta. Tekniikka on tuleva uravalinta, mutta taide on kulkenut Sinin mukana harrastusten muodossa lapsesta lähtien.

Viime syksynä Sini osallistui fuksikierrokselle, jossa esiteltiin HUBSin (silloisen Y-kampuksen) opintotarjontaa. Kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan heräsi ja Sini ilmoittautui mukaan opintojaksolle.

”Johdatus Yrittäjyyteen -opintojaksolta sain hyviä neuvoja ja kävin mielenkiintoisia keskusteluja asiasta.
Oli inspiroivaa kuulla muiden tarinoita!”

Sini Kivioja
Kirjailija on tuleva diplomi-insinööri, nykyinen haaveilija sekä 23-vuotias kissamummo.

Sparrausklinikalta vauhtia projektiin

Sinin pitkäaikainen haave oli ollut oma runokirja. Unelmana oli julkaista runoja itselle ja lähipiirille luettavaksi, mutta konkreettiset stepit unelman toteuttamiseen eivät olleet selvillä. HUBSin Johdatus yrittäjyyteen -kurssin inspiroivat yrittäjätarinat tarttuivat Siniin ja hän sai rohkeutta ja voimaa lähteä toteuttamaan pitkäaikaista unelmaansa.

”Miten lähden toteuttamaan unelmaani” -kysymys sai Sinin varaamaan ajan HUBSin Sparrausklinikalle. Alussa Sinillä ei ollut selviä ajatuksia siitä, mitä hän haluaa tehdä. Sparrausklinikan avulla hän uskalsi ottaa harppauksen kohti omaa runokirjaa. Valmentaja Minttu Ripatin kanssa teemaa käytiin läpi kahden tapaamisen verran. Tapaamisissa pohdittiin muun muassa kirjailijan verkostoa, missä kirja julkaistaan, perustetaanko sitä varten yritys, miten kestävät arvot saadaan mukaan toimintaan ja miten kirjailija itse voimaantuu ja uskoo omaan ideaansa, jotta se toteutuu lähitulevaisuudessa.

”Olin todella innoissani, kun Sini varasi ajan Sparrausklinikalle, sillä hänen pohdintansa olivat jääneet mieleeni Johdatus yrittäjyyteen -opintojakson tehtävistä. Haluamme tuoda Be Good, Do Good -ajattelua mukaan kaikkeen tekemiseen ja idea lähtikin syntymään Sinille tärkeiden asioiden muodossa”, kertoo Minttu.

Sini päätyi lahjoittamaan jokaisesta myydystä kirjasta euron Kissatalo Maukulalle.

”Kannattaa lahjoittaa johonkin sellaiseen, joka on itselle tärkeää. Kissatalo Maukulan väki oli todella innoissaan tästä lahjoistuksesta. Vaikka summa jäisikin pieneksi, se on kuitenkin parempi kuin ei mitään. Aina on mahdollisuus auttaa, jos vaan haluaa.”

Sinin mukaan sparraus oli todella hyödyllistä – oli hyvä että joku oli aidosti läsnä, kuunteli ajatuksia ja antoi neuvoja.

  ”Suosittelen kaikille, joilla on jonkunlainen idea tai projekti, käyntiä Sparrausklinikalla.”

Sini Kivioja

Yrittäjämäiset taidot taskussa kohti tulevaa

Runokirjaprojekti sai Sinin pohtimaan tulavaisuuden työelämää, ja mitä tuleva työnantaja mahdollisesti ajattelee tekniikan insinöörin taideprojektista. Mielessä pyörii myös mitä kaikkia opintoja tulisi ottaa, jotta saa markkinaedun työelämän kilpailussa. On tärkeää löytää oman työelämän ”product-market-fit”.

Sinin seuraava iso unelma on oman alan työpaikan löytyminen. Runokirjaprojekti on tuonut paljon hyvää, mutta oman alan ”normit” aiheuttavat hieman päänvaivaa. ”Ajatteeko joku, että olen huonompi kun olen julkaissut runokirjan”. Onneksi nämä ajatukset pysähtyivät lähtökuoppiinsa: ”Jos kirjan tekoon tarvittavaa pitkäjänteisyyttä, uuden opettelua ja epämukavuusalueella liikkumisen taitoa ei arvosteta potentiaalisissa työpaikoissa, niin en varmaankaan halua sellaiseen paikkaan töihin.”

Sinin mukaan HUBSin kursseille ja sparraukseen lähteminen on tuonut pelkkää hyvää.” Et menetä mitään vaan luultavasti saat paljon ideoita ja hyviää juttuja. En ole ammattilainen, enkä ole opiskellut kirjallisuutta, mutta uskalsin silti.”  Yhdessä päädyimme myös toteamaan, että yrittäjämäisiä taitoja tarvitsevat ihan kaikki, työstä riippumatta.

”Kun vähän pelottaa ja jännittää, se on oikea mindset. Lähde kurssille mukaan ja kokeile ja katso, onko se oma juttu.”

Sini Kivioja

Sinin runokirjan voit tilata täältä: Saippuakuplataloja (bod.fi).

Tervetuloa opiskelemaan!

Kaikki opintokalenteri

Aloita näistä

Asiantuntijasta yrittäjäksi

Opi sanoittamaan omaa osaamistasi, kykyjäsi ja taitojasi!

  • Ilmoittautuminen auki
  • Opintopisteet 1

Aloita näistä

Itsensä brändääminen

Kehitä henkilökohtaista brändiäsi ja kasvata verkostoasi konkreettisten vinkkien avulla!

  • Ilmoittautuminen auki
  • Opintopisteet 1
  • Englantia tarvitaan

Aloita näistä

Itsensä johtaminen

Haluatko oppia johtamaan itseäsi paremmin? Käytännön vinkkejä saat tällä napakalla verkkokurssilla!

  • Ilmoittautuminen auki
  • Opintopisteet 1

Tarinat

Kaikki tarinat