Missiona helposti saatavilla oleva mielen hyvinvoinnin palvelu opiskelijoille
Mielen hyvinvointiin liittyvän tuen saaminen voi olla vaikeaa. Siksi opiskelijat Olivia Saukonoja ja Ronja Teppo perustivat Stigma Technologies -yrityksen, alustan, joka tarjoaa vertaistukea ja asiantuntijaneuvoja opiskelijoille. HUBSin Pre-incubator -kurssi muovasi heidän yrittäjyysmatkaansa ja opetti heille keskeisempiä taitoja muuttaa idea todeksi.
Yhteyshenkilö
Raúl Berlanga Zarate
Valmentaja
Kun Olivia Saukonoja, viidennen vuoden tietotekniikan opiskelija, huomasi kuinka vaikeaa on saada mielenterveystukea opiskelijana Suomessa, hän ajatteli, että jotain tälle asialle on tehtävä. Vaikka hän ei heti ryhtynytkään toimeen, ajatus ei koskaan täysin jättänyt hänen mieltään. Samaan aikaan hänen ystävänsä ja kollegansa Ronja Teppo, neljännen vuoden tietojenkäsittelytieteiden opiskelija, tutki kandidaatin tutkielmassaan opiskelijoiden käyttäytymistä ja sitoutumista mielenterveyssovelluksiin.
Osallistuessaan HUBSin Yrittäjyysportfolion rakentaminen -kurssille, kaksikko kuuli HUBSin Yrityshautomo -kurssista (englanniksi HUBS Pre-Incubator). Kaksikko perusti Stigma-palvelun kesällä 2024. Idea oli selkeä: luoda matalan kynnyksen palvelu, jonka avulla opiskelijat voivat helposti ja nopeasti saada vertaistukea sekä asiantuntijaneuvoja mielen hyvinvoinnin tukemiseksi. Parivaljakon taustalla on opintoja mm. ihmisen ja teknologian välisestä vuorovaikutuksesta, ohjelmistotekniikasta sekä sivuaineopintoja kestävästä yrittäjyydestä ja psykologiasta. Tästä syystä nämä kaksi opiskelijaa tunsivat olevansa täydellisesti varustautuneita yhdistämään yrittäjyyden opintoihinsa.
Matka täynnä oppeja
Oikean ratkaisun löytäminen vaatii ongelman ymmärtämistä perin pohjin – tämän Olivia ja Ronja oppivat Yrityshautomossa. Kurssin tärkein oppi kuitenkin liittyi yksinkertaisesti ihmisten kanssa puhumiseen: Ei pidä jäädä paikalleen ja piilotella ideaansa maailmalta. Ideastasi ääneen puhumisen taito (ilman, että salaisin reseptisi paljastuu) on jotain, minkä jokainen yrittäjä oppii loppujen lopuksi.
Juttele ideasta loppukäyttäjien kanssa ja kuuntele heitä. Verkostoidu. Kysy ihmisiä auttamaan, monet auttavat mielellään.
Jotkut asiat opitaan nopeammin kuin toiset. Olivia ja Ronja myöntävät, että priorisointi, erityisesti alussa, oli heille erityisen haastavaa. He keskittyivät liian moneen asiaan yhtä aikaa, mikä lopulta vei huomion varsinaisen palvelun kehittämisestä.
HUBS Yrityshautomo ponnahduslautana
Vahvalla tahdolla ja päättäväisyydellä HUBSin Yrityshautomo oli vasta alkupiste. Tiimi haki HUBSin kestävän yrittäjyyden apurahaa. Onnistuneesti suoritettu Pre-incubator antoi heille etulyöntiaseman, ja heidät valittiinkin lopulta apurahan saajiksi. Samalla tiimi haki ja hyväksyttiin TRESin Summer Founders -ohjelmaan, jossa he saivat mentorointia ja tukea yrityksen perustamiseen. Lisäksi he hakivat Tampereen kaupungin ylläpitämään The Dock -ohjelmaan, jonka kautta he saivat lisää mentorointia sekä toimistotilaa Platform 6 -startup-talosta. Kaiken tämän lisäksi, Stigma Technologies on hyväksytty tulevaan syksyn 2024 Red Brick Accelerator -ohjelmaan.
Opiskelijoiden unelmana on luoda palvelu, joka todella auttaa ja vaikuttaa positiivisesti opiskelijoiden elämään, sekä muuttua lopulta toivon mukaan täysipäiväisiksi yrittäjiksi. Heidän visionsa on luoda alusta, jossa opiskelijat voivat saada vertaistukea ja neuvoja koulutetuilta ammattilaisilta. Tämän saavuttamiseksi Stigma-palvelun tiimiä on jo kasvatettu. Olivian ja Ronjan lisäksi mukaan on liittynyt joukko psykologeja, jotka tuottavat sisältöä alustalle.
Startup-maailma ja neuvot opiskelijoille
Ennen Stigma-palvelua startup-maailma oli nuorille opiskelijoille melko tuntematon. Kaikki tuntui uudelta. Olivia ja Ronja ovat todella ihastuneet positiiviseen ja kannustavaan ilmapiiriin. Oman yrityksen rakentamisen lisäksi he ovat päässet järjestämään tapahtuman Coding Sauna for Women Tribe Tampereen tiloissa.
Nyt he ymmärtävät täysin, kuinka paljon työtä, vastuuta ja riskinottoa yrittäjyys vaatii. He eivät ole pelänneet haastetta, vaan oikeastaan päinvastoin. He ovat aina ihailleet ihmisiä, joilla on rohkeutta ryhtyä yrittäjiksi. Nyt Olivia ja Ronja ovat ottaneet ensimmäiset askeleensa tällä matkalla.
Jos yrittäjyys kiinnostaa, hyvä ensimmäinen askel on hakeutua samanhenkisten ihmisten luokse. Esimerkiksi HUBS:in yrittäjyyskursseille tai TRES:in tapahtumiin.
Olivia ja Ronja haluavat rohkaista muita opiskelijoita ilmoittautumaan HUBSin kursseille ja kenties kokeilemaan yrittäjyyttä. He uskovat, että korkeakouluopiskelijoilla on hyvin vähän menetettävää ja paljon opittavaa. Lisäksi yrittäjyyteen panostaminen ei tuhlaa aikaasi, sillä voit samalla kerätä opintopisteitä.
Kiitos Olivialle ja Ronjalle tarinanne jakamisesta!
Kiinnostuistko HUBS Yrityshautomosta? Järjestämme tänä lukuvuonna kaksi toteutusta!
Testaa ideaasi
HUBS Yrityshautomo
Unelmoitko oman bisnesideasi toteuttamisesta? HUBS Yrityshautomossa kehität liikeideaasi kestävällä tavalla!
- Opintopisteet 5
- Käynnissä
- Englantia tarvitaan
Testaa ideaasi
HUBS Yrityshautomo
Unelmoitko oman bisnesideasi toteuttamisesta? HUBS Yrityshautomossa kehität liikeideaasi kestävällä tavalla!
- Opintopisteet 5
- Englantia tarvitaan
Tarinat
Tiimin kestävyys-osaamisen kasvattaminen osaamismerkkien avulla
Miten HUBS-tiimi voi kehittää kestävyysosaamistaan osaamismerkkien avulla? Lue valmentajamme Sannan reflektio!
Hyppy kiertotalouden maailmaan – kokemukseni Sprint Innovation Festivalista
Opiskelijamme Ibtehaz jakaa nyt kokemuksensa kiertotalouden tutkimisesta ja jakaa parhaat vinkkinsä Sprintiin osallistujille!
Tukiverkostojen löytäminen kansainvälisenä yrittäjänä Tampereella
Kansainvälinen osaaja - mistä voit löytää tukea yrittäjyysmatkallasi? Tutustu kansainvälisen yrittäjän perustaman MorrowX'n tarinaan!