Etualalla henkilön olkapää ja hiukset takaa kuvattuna, taustallaNainen mustassa paidassa pöydän ääressä

Mentoroinnista oppia ja oivalluksia

| Kumppanikokemus

Jarno Ojala toimi mentorina HUBSin From Idea to Startup -esihautomon opiskelijalle keväällä 2021.

Yhteyshenkilö

Kaisa Kokko

Valmentaja

+358 50 337 3259

Jarnoa haastatteli ja jutun kirjoitti Kaisa, joka valmentaa HUBSilla From Idea to Startup -esihautomoa.

Jarno Ojala työskentelee Vincitillä palvelumuotoilijana ja saavutettavuusasiantuntijana. Koska Jarno on työskennellyt paljon opetuksen, sparrauksen ja mentoroinnin parissa niin nykyisessä työssään kuin aiemmin yliopistolla, mahdollisuus lähteä mukaan mentorin rooliin tuntui hänestä erittäin innostavalta.

Mentorin roolissa toimimisesta hänellä oli jo aikaisempaakin kokemusta mm. Vincitin omasta mentorointiohjelmasta ja yliopistolla työskentelyn ajoilta. Jarno kokee, että on itsekin saanut mahtavaa apua ja ideoita myös mentoroitavan roolissa, joten inspiraatio on suuri antaa oppeja nyt myös eteenpäin.

Erityisesti koin mielenkiintoa sparrata uuden liiketoiminnan starttaamisen parissa. Kun vielä oli jaettu arvopohja mentoroitavan ja hänen yrityksensä kanssa, niin päätöstä ei ole katunut.

Jarno Ojala
HUBS mentori & palvelumuotoilija ja saavutettavuusasiantuntija Vincitillä
Jarno Ojala seisoo valkoisen taustan edessä, oikeassa kädessään musta kumiankka.

Oppia ja oivalluksia

Mentorointi on vuorovaikutteinen yhteistyösuhde, jonka tavoitteena on edistää oppimista ja tukea erityisesti mentoroitavan ammatillista kasvua. Tyypillisesti prosessin aikana syntyy oppia ja oivalluksia molemmille osapuolille, myös mentorille. Myös Jarno koki prosessin näin:

Mentoroinnissa palkitsevinta oli toimia ideoiden pallotteluseinänä ja haastaa ja jalostaa ajattelua. Koin, että opin myös paljon uutta mentoroitavan liiketoiminnan alueesta ja sain myös hyviä näkemyksiä uuden yrityksen alkuvaiheen asioihin. Mentorin on hyvä muistaa, että monesti mentoroitava tuntee oman ydinalueensa parhaiten, joten mentorina on oltava nöyrä. Se on toki innostuneen ja osaavan mentoroitavan kanssa yleensä helppoa.

Jarno Ojala
HUBS mentori & palvelumuotoilija ja saavutettavuusasiantuntija Vincitillä

Jarnoa itseään innostaa työelämässä juuri nyt saavutettavuuden edistäminen ja monipuolinen osaamisen kehittäminen. Jarno näkee, että yhdenvertaisuus ja kestävyys teemoina ovat välttämättömiä nykyajan työelämässä ja ne myös omissa kiinnostuksen kohteissa sytyttävät. Ikääntyvä käyttäjäkunta ja toisaalta käyttäjäkunnan monimuotoistuminen asettaa korkeammat vaatimukset suunnitteluvaatimuksissa kaikille.

Saavutettavuus, inclusive design ja design for all tulevat nousemaan merkitykseltään. Johtoajatuksena on, että kun palveluiden ja niiden digitaalisten väylien käyttäjäkokemus tehdään saavutettavaksi ja erinomaiseksi ottaen huomioon vaativammat käyttäjäryhmät, käyttäjäkokemus paranee kaikille. Kestävään ja yhdenvertaiseen palveluun panostaminen on vielä nyt kilpailuetu, mutta jatkossa se on vain perustaso, jolta kaikki lähtevät liikkeelle.

Jarno Ojala
HUBS mentori & palvelumuotoilija ja saavutettavuusasiantuntija Vincitillä

Mentorointi jalostaa myös omaa ajattelua

Jarnon työelämän motto on lainattu Albert Einsteinilta: ”Jos et osaa selittää asiaa yksinkertaisesti, et todennäköisesti ymmärrä sitä riittävän hyvin. Tämä motto pätee hyvin mentorointiin kuten myös kaikkeen opettamiseen ja sparraamiseen, koska oman osaamisalueen esittäminen jalostaa aina omaa ajattelua.

Summa summarum: mentoriksi ryhtymistä Jarno suosittelen oikeastaan kenelle vain. Prosessissa oppii oman osaamisalueen lisäksi myös paljon mentoroitavan ydinalueesta ja liiketoiminnasta ja mentoroinnin taitoja pääsee hiomaan vuorovaikutteisesti. 

Sanoisin, että parhaaseen lopputulokseen päästään, kun taustoissa ja osaamisessa on riittävästi vaihtelevuutta ja toisaalta kun on riittävästi jaettuja arvoja!

Jarno Ojala
HUBS mentori & palvelumuotoilija ja saavutettavuusasiantuntija Vincitillä

Lukuvinkkejä

Jarno vinkkasi meille muutaman hyvän kirjoituksen Vincitin sivuilla, jos haluat lukea lisää mentoroinnista ja saavutettavuudesta!

Haluatko mukaan HUBS mentoriksi?

Yhteyshenkilö

Saara Eriksson

Kehittämisasiantuntija, Projektipäällikkö @Sprint

+358405425740

Mentoriverkostossamme on eri alojen asiantuntijoita, johtajia ja yrittäjiä – heitä kaikkia yhdistää kiinnostus ja halu auttaa tulevaisuuden muutoksentekijöitä kasvamaan ammattilaisiksi.

Jos haluat liittyä mukaan joukkoon ja HUBSin ja Tampereen korkeakouluyhteisön opiskelijoiden mentorointi kiinnostaa, laita viestiä Saaralle!

Tarinat

Kaikki tarinat