Kuinka kehität ja hyödynnät verkostoasi?
Joni Ramu jakaa ajatuksiaan verkoston rakentamisesta ja sen hyödyntämisestä – reilulla ja avoimella tavalla!
Yhteyshenkilö
Joni Ramu
Joni on työskennellyt HUBS-tiimissä 2020-2022.
Verkostoidu, verkostoidu, verkostoidu!
Sitä on hoettu jo vuosia. Verkostoitumiseen on luotu tapahtumia, foorumeita ja sovelluksia. Verkostoitumiseen kannustetaan ja siihen annetaan tukea. Vaisuksi ovat kuitenkin jääneet ne puheenvuorot, joissa kerrotaan, kuinka sitä verkostoa sitten kannattaa hyödyntää.
Tässä jutussa Joni jakaa käytännön vinkkinsä verkoston kehittämiseen ja hyödyntämiseen!
Verkostojen käyttämisessä tärkeintä on reippaus ja reiluus. Kerro, missä tarvitset apua tai palvelusta ja muista aina viestiä olevasi avoin vastapalvelukselle!”
Joni Ramu
Mitä ylipäätään tarkoittaa, kun joku ihminen kuuluu verkostoosi?
Sanottakoon tässä vaiheessa, että oikeita vastauksia ei ole, mutta maalaan tässä yhden ajatusmallin, jota voit käyttää tai sulauttaa omaasi.
Yleisimmin verkostot jaetaan ammatillisiin ja sosiaalisiin verkostoihin. Jälkimmäisestä puhutaan yleisemmin kavereina tai tuttuina. Meille monille se hankaluus muodostuu näiden verkostojen rajasta. Kuka on kaveri? Kuka on kontakti? Mikä heidät erottaa?
Ero ei ole siinä, että kavereiden kanssa on tarkoitus olla hauskaa ja kontaktien kanssa ei. Ero ei ole siinä, että kavereihin tutustutaan vapaa-ajalla ja kontakteihin työajalla. Eikä ero ole siinä, että kontaktien kanssa kuuluu olla korrekti ja kavereiden kanssa voi hullutella. Minusta näitä asioita voi tehdä kumpien kanssa tahansa. Minusta ero on siinä, että kontaktien kanssa on odotuksia siitä, että hyödymme toistemme osaamisesta tai verkostoista, nyt tai tulevaisuudessa. On meillä useimmiten kavereitakin kohtaan erilaisia odotuksia, hauskanpitoon tai luottamukseen liittyen esimerkiksi. Kontaktien on siis tarkoitus kasvattaa niin sanottua ammatillista pääomaa, kun taas kavereiden on tarkoitus kasvattaa pikemminkin henkistä pääomaa, jos jotakin.
Älä unohda tärkeintä, kun verkostoidut uusiin ihmisiin!
Verkostojen avaintekijä on siis odotukset. Maailma matkaa koko ajan kohti avoimuutta, joten tässäkään kohtaa ei ole syytä pelätä sanoa ääneen, miten asian koet. Kun olet tutustunut uuteen ihmiseen, josta uskot hyötyväsi ammatillisesti, voit kysyä suoraan haluaisiko hän osaksi ammatillista verkostoasi. Muotoile kysymys tietysti itsellesi ja tilanteeseen sopivaksi.
Tämä kysymys on todella tärkeä, sillä avainasemassa verkostojen hallintaan, on odotusten hallinta. Odotusten täytyy olla selkeät molemmille osapuolille, jotta suhde toimii. Sama pätee muuten sosiaalisissa verkostoissa.
Tuntuu hyväksi käyttämiseltä…?
Kuulen usein sanat: ”Kehtaako tolta pyytää palvelusta?” Tai jotakin vastaavaa. Näin kysyvä tuskin on tutustumistilanteessa kohtauttanut odotuksia. Verkostoitumisesta ei tarvitse tehdä mitään sikariportaan salakapakkatouhua, jossa kuiskataan korvaan hämyisiä toiveita liittoutumisesta. Hämäristä touhuista sekä hyväksi käyttämisen tunteesta pääsee eroon, kun reippaasti todetaan tilanne ääneen, että meidän osaamisistamme ja verkostoistamme voisi olla hyötyä toisillemme. On hyvä jopa sopia, että otatte jatkossa yhteyttä, kun tulee tilanne, jossa toisen osaamisesta voi olla hyötyä. Se on jatkossa sitten pelisilmää, että hyötyminen menee kutakuinkin tasapuolisesti. Ei se tarkoita välittömiä vastapalveluksia, vaan vähintään kohteliasta muistutusta, että pyydä sinäkin palvelusta, kun sellaisesta olisi sinulle hyötyä.
Tämän takia LinkedIn ja muut vastaavat palvelut ovat todella hyödyllisiä. Ihmiset kasvavat ja kehittyvät. Kontakti, jonka kanssa olet verkostoitunut 5 vuotta sitten voi omata nyt jo hyvin erilaista osaamista kuin tutustuessanne. Siksi on hyvä tutustumistilanteessa verkostoitua myös tällaisessa sovelluksessa, johon ihmiset päivittävät kertyvää osaamistaan. Muistakaamme siis kukin myös itse päivittää taitojamme ja osaamistamme profiileihimme.
Verkostojen käyttämisessä tärkeintä on siis reippaus ja reiluus. Kerro, miten asia on ja missä tarvitset apua tai palvelusta ja muista aina viestiä olevasi avoin vastapalvelukselle. Näin hyödynnät koko verkostosi potentiaalin, joka kasvattaa ammatillista pääomaasi mielettömästi.
Auta ja pyydä apua!
Vinkkinsä jakoi Joni Ramu, innokas verkostoituja!
Jonin voit tavata tietenkin muun muassa LinkedInissä.
Verkostoidu opintojaksoilla
Aloita näistä
Asiantuntijan henkilöbrändäys
Kehitä henkilökohtaista brändiäsi ja kasvata verkostoasi konkreettisten vinkkien avulla!
- Ilmoittautuminen auki
- Opintopisteet 1
Aloita näistä
Asiantuntijasta yrittäjäksi
Opi sanoittamaan omaa osaamistasi, kykyjäsi ja taitojasi!
- Ilmoittautuminen auki
- Opintopisteet 1
Aloita näistä
Itsensä johtaminen
Haluatko oppia johtamaan itseäsi paremmin? Käytännön vinkkejä saat tällä napakalla verkkokurssilla!
- Ilmoittautuminen auki
- Opintopisteet 1
Tarinat
Yrittäjyydellä kohti inhimillisempää työelämää? Sprint-kumppanimme Kasvussa Oy:n tarina
Miksi Sprint Innovation Festivaliin osallistuminen työelämäkumppanina on tärkeää Kasvussa Oy:lle? Perustaja Noora kertoo ajatuksiaan!
Tiimin kestävyys-osaamisen kasvattaminen osaamismerkkien avulla
Miten HUBS-tiimi voi kehittää kestävyysosaamistaan osaamismerkkien avulla? Lue valmentajamme Sannan reflektio!
Hyppy kiertotalouden maailmaan – kokemukseni Sprint Innovation Festivalista
Opiskelijamme Ibtehaz jakaa nyt kokemuksensa kiertotalouden tutkimisesta ja jakaa parhaat vinkkinsä Sprintiin osallistujille!