Kaksi nuorta naista, joista toinen istuu lattialla ja toinen on takana ja hyppää ilmaan jalat auki. Violetti tausta ja valkoinen lattia.

Ilmaisuvaivoilla oman yrityksen alkuun

| Opiskelijakokemus, Yrittäjätarina

Viestinnän opiskelijat Kirsi Lempola ja Zaida Harikko tekevät monipuolista podcastia vuorovaikutuksen haasteista

Yhteyshenkilö

Susanna Leinonen

Vieraileva kirjoittaja

Kirsi ja Zaida ovat neljännen vuoden viestinnän opiskelijoita Tampereen yliopistolla. He ovat ystävystyneet aloitettuaan opinnot. “Meidän ystävystymiseen liittyy sellainen hauska juttu, että opintojen alussa Kirsi oli laittanut ääniviestin meidän oman vuosikurssimme Whatsapp-ryhmään ja silloin mietin, että tosta tulee mun ystävä! En kylläkään koskaan vastannut siihen viestiin mitään”, Zaida muistelee.

Lasketteluloukkaantuminen raivasi aikaa podcastille

Jossain vaiheessa kaksikolla lähti puheeksi se, että kumpaakin kiinnostaisi podcastin tekeminen. “Ideaa palloteltiin joskus koulun ruokalassa. Sitten olin laskettelemassa viime vuoden alussa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ja loukkaannuin kaatuessani. Polven eturistiside katkesi. Minun oli tarkoitus lähteä vaihtoon, mutta en sitten tietenkään voinut lähteä. Kolmeen kuukauteen en voinut käydä koulua ja siinä oli sitten aikaa ajatella. Minulle muistui mieleen, että Zaidaa kiinnosti podcastin teko. Otinkin sitten yhteyttä Zaidaan ja kutsuin hänet suunnittelemaan ideaa eteenpäin”, Kirsi kertoo.

Viestintä yhdistävänä tekijänä

Idea podcastin aiheeksi ei ollut aivan ilmeinen. “Me pidettiin oikein kunnon brainstorm-sessiot. Otettiin paperia ja kyniä ja listattiin parin minuutin aikana erilaisia ideoita paperille. Sitten vaihdettiin paperit ja käytiin niitä ääneen läpi. Aika paljon oli ystävyyteen ja muutenkin ihmissuhteisiin liittyviä ideoita. Niitä kaikkia yhdistää viestintä.

Nimi oli kuitenkin vaikein keksiä. Ensin me ajateltiin, että nimi voisi olla Metapuhetta eli puhetta puheesta. Se ei ollut kumminkaan tarpeeksi hyvä. Vitsinä heitettiin, että tehdään juttuja vaan pieruhuumorista ja siitä se nimi sitten muotoutui. Nimestä onkin tullut hyvää palautetta”, Zaida sanoo.

Kirsi ja Zaida halusivat tehdä sellaista podcastia, johon kaikkien olisi helppo samaistua, joten kun idea oli kasassa he alkoivat suunnittelemaan toteutusta.

Alkuun päästiin kun mentiin vaan rohkeasti kysymään eri tyypeiltä, että mistä olisi hyvä aloittaa. Niin löysimme Tribelta äänitystilat. Eri ihmisiltä olemme saaneet vinkkejä julkaisualustoista sekä musiikit

Kirsi Lempola

“Kaikki käytännön jutut meni nopsaan eteenpäin. Olen aiemmin opiskellut radiotoimittajaksi, niin osasin muun muassa editoida jaksot”, Zaida sanoo. Heinäkuussa 2019 Ilmaisuvaivojen ensimmäinen jakso pulpahti pihalle.

“Podcastin jaksot eivät ole aikaan sidottuja, joten uusia kuuntelijoita tulee jatkuvasti. Välillä me käsitellään vähän ´kuivakampiakin´ aiheita, kuten työhaastattelussa pärjääminen tai palautteen antaminen. Mutta me käsitellään niitäkin aiheita hauskasti, niin kannattaa kyllä käydä kuuntelemassa”, Zaida naurahtaa. Nyt on käynnissä jo viides kausi ja suosituimpia jaksoja ovat olleet muun muassa sosiaalinen ahdistus, parisuhde, seksuaaliviestintä ja rasismi Suomessa.

Oma podcast opintopisteiksi

HUBSin (silloinen Y-kampus) kautta saimme muutettua podcastin teon opintopisteiksi. Emme alkuun edes ajatelleet tai tienneet, että se on mahdollista. Halusimme vain alkaa tekemään podia rakkaudesta lajiin. Yksi HUBSin Student Activatoreista otti minuun kuitenkin yhteyttä. Olin tutustunut häneen SCIL-projektin kautta ja hän kysyi minulta, voisimmeko toteuttaa heidän kanssaan ilmaisutaitoon ja esiintymiseen liittyvän workshopin. Niin teimme heidän kanssaan Esiinny enemmän, vaivaannu vähemmän-workshopin. Sitä kautta kuulimme Y-portfolio -kurssista ja ilmoittauduimme sille.

Kirsi Lempola

“Y-portfoliossa on ollut melko vähän tapaamisia, tekeminen on todella omatoimista. Olemme tehneet samaa, kuin olisimme joka tapauksessa tehneet podcastin eteen. Meillä kuluu noin 10 tuntia viikossa per nenä podin tekemiseen. Kurssilla valmentaja Maria Ruokonen antoi vinkin, että podcastin brändin pitää olla niin kirkas, että yhteistyötahot ottavat meihin päin yhteyttä. Siten saisimme podcastilla tulojakin”, Zaida kertoo.

Kaksikko on tehnyt tarkan ohjelmarungon joka kaudelle, jossa kaikki jaksot ja niiden aiheet on mietittynä etukäteen. Kerran viikossa hoituu äänitys ja äänitetty jakso tulee seuraavalla tai sitä seuraavalla viikolla julki. “Me kysellään meidän Instagram-tilin kautta kuuntelijoilta, että mitä aiheita he toivoisivat käsiteltävän. Vaihtelu on tärkeää. Vierailijoita olisi kiva saada enemmän niin saisi sitä kautta myös lisää kuulijoita”, Kirsi sanoo.

Tukijoukot apuna oman unelman toteuttamisessa

Kirsi ja Zaida kertovat saaneensa paljon apua matkan varrella. “Ilmaisuvaivojen mainoskuvat neljälle viimeiselle kaudelle on ottanut Mari Mäntynen ja niitä pääsee ihailemaan Ilmaisuvaivojen Instagramissa. Supla on ollut iso apu ja sieltä on tullut palautetta, että voisi miettiä paremmin jaksojen rakennetta. Tietenkin Supla myös markkinoi meitä jonkin verran.

Ina Lähteenmaa on koutsannut meitä some-asioissa. Hän on yhden vuosikurssin alempana kuin me ja hän tekee työkseen somea. Häneltä olemme saaneet hiljaista tietoa paljon. Zaidan veli on tehnyt podcastin kaikki musiikit ja äänituotannon. Isona apuna on ollut Tribe, jossa kävimme aluksi äänittämässä. Siellä on ollut alusta asti vastaanottavainen tunnelma”, Kirsi kiittelee. Nykyään Ilmaisuvaivoja äänitetään TAMKin studiolla.

Tulevaisuuden suunnitelmia

Kun kysyn, mitä kaksikko haluaisi tehdä tulevaisuudessa työkseen, kaksikolla on vastaus valmiina. Kirsiä kiinnostaisi juontaminen ja esiintyminen, Zaidaa kiinnostaa media-alan hommat aiempien radiotoimittajan opintojen takia.

Podcast voisi olla ainakin osa-ammatti. Olisi kiva saada sillä tuloja. Se on omasta aktiivisuudesta kiinni ja siitä, miten saa hankittua yhteistyökumppaneita. Pitää osata tehdä siitä houkutteleva yrityksille. Minun isäni on yrittäjä ja suvussani on muutenkin paljon yrittäjiä, niin tiedän realiteetit aika hyvin arjen kannalta.

Kirsi Lempola

Zaidankin vanhemmilla on kokemusta yrittäjyydestä, joten yrittäjyys on hänellekin melko tuttua.

Ei kannata vain odotella työpaikkaa. En kylläkään ajatellut, että 22-vuotiaana alkaisin yrittäjäksi. Nyt se alkaa olla kuitenkin ajankohtaista, että voisi perustaa oman yrityksen.

Zaida Harikko

Jos haluat kuulla lisää Kirsin ja Zaidan matkasta kohti yrittäjyyttä ja heidän matkastaan podcastin maailmassa, voit käydä kuuntelemassa Ilmaisuvaivoja -podcastin kaikki jaksot joko Suplasta tai Spotifysta.

Ilmaisuvaivoja Spotifyssa
Ilmaisuvaivoja Suplassa
Ilmaisuvaivoja Instagramissa

Tämä tarina on julkaistu alunperin toukokuussa 2020 ja päivitetty helmikuussa 2021.
Kuva: Mari Mäntynen

Kurkkaa HUBS opintokalenteri!

Kaikki opintokalenteri

Aloita näistä

Itsensä brändääminen

Kehitä henkilökohtaista brändiäsi ja kasvata verkostoasi konkreettisten vinkkien avulla!

  • Ilmoittautuminen auki
  • Opintopisteet 1
  • Englantia tarvitaan

Aloita näistä

Itsensä johtaminen

Haluatko oppia johtamaan itseäsi paremmin? Käytännön vinkkejä saat tällä napakalla verkkokurssilla!

  • Ilmoittautuminen auki
  • Opintopisteet 1

Aloita näistä

Johdatus yrittäjyyteen

Oletko valmis laajentamaan näkökulmiasi yrittäjyyteen? Inspiroivia yrittäjätarinoita ja tiukkaa asiaa!

  • Ilmoittautuminen auki
  • Opintopisteet 5
  • Englantia tarvitaan

Tarinat

Kaikki tarinat

Neljä ihmistä poseeraa innokkaasti.

Vuosi HUBSilla: Kolme oivallusta työelämästä

HUBSin yhteisökoordinaattori Ira hyppäsi mukaan HUBS-tiimiin tammikuussa 2023 valmistuttuaan Tampereen yliopistosta kasvatustieteiden maisteriksi. Nappaa nyt talteen Iran ensimmäisen HUBS-vuoden tärkeimpiä oppeja!