Kuinka apuraha voi tukea päivätyön ja yrittäjyyden yhdistämistä?
Exercio on neljän tekniikasta innostuvan tamperelaisnuoren yhteinen yritys, jonka tavoitteena on parantaa kuntosalikokemusta ja treenin mitattavuutta. Tiimin idea sai vuonna 2023 Tampereen yliopiston tukisäätiön Kestävän Yrittäjyyden apurahan. Tutustu Exercion tarinaan ja siihen, miten apuraha on tukenut yrittäjyyden kokeiluja!
”Love the problem, not the solution.” Siinäpä neljälle tekniikan alan ihmiselle pureskeltavaa. Näillä sanoilla alkoi tiemme HUBSin yrityshautomokurssille lähes tasan vuosi sitten. Näistä sanoista on myös alkanut matka ratkaisukeskeisestä ajattelusta ongelman syvempään tuntemiseen.
Tämän blogikirjoituksen takana on Exercio. Exercio koostuu neljästä tamperelaisesta nuoresta tyypistä, joita kaikkia yhdistää innostus tekniikkaa ja uusia innovaatioita kohtaan. Exercion tavoitteena on digitalisoida urheilumaailmaa, etenkin kuntosaliurheilua. Tavoitteena on luoda kuntosalista digitaalinen ympäristö, jossa treenien kirjaaminen tapahtuu automaattisesti. Tähän tavoitteeseen päästäksemme käytämme pilvi- ja IoT-teknologioita ja käsittelemme kerättyä dataa. Kuntosalikävijöiden lisäksi myös kuntosalien omistajat saavat heille kuratoidut raportointipalvelut.
HUBSin tuella kohti kestävän yrittäjyyden apurahahakua
Olemme saaneet HUBSin kautta paljon tukea yrittäjyyden ensimetreillä. Keräsimme työkaluja, rohkeutta ja tavoitteita HUBS Yrityshautomossa, jonka jälkeen lähdimme Red Brickiin jatkojalostamaan hautomossa käsiteltyjä teemoja. HUBSin tuki ei kuitenkaan lakannut tähän, vaan haimme kesällä kestävän yrittäjyyden apurahaa ohjelmistokehityskustannuksiin.
Ajatuksenamme oli, että hankkisimme osan mittauslaitteistomme firmwaresta ulkopuolelta ja haimmekin apurahaa nimenomaan näiden kulujen kattamiseen. Päädyimme kuitenkin siihen, että pärjäämme hetken aikaa vielä itse rakennetuilla mittauslaitteistoilla, ja investoimme uuteen firmwareen vasta sen jälkeen, kun ongelmaa on saatu validoitua vielä lisää.
Apuraha on ollut hyvä aloitus meidän yrittäjyyteemme. Jokainen tiimistämme käy päivätöissä, joten resurssit yrityksen pyörittämiselle ovat rajalliset. Kuitenkin kestävän yrittäjyyden apurahan turvin olemme päässeet kokeilemaan, millaista yrittäjänä toimiminen on. Jatkuvasti pyörivät pienet sivukulut katetaan apurahalla, joten voimme jatkaa yrittäjyyskokeilua, vaikka varsinaisia tuloja ei vielä ole. Tällä hetkellä apuraha siis mahdollistaa sen, että voimme työskennellä päivätöissämme ja samalla kehittää yritystoimintaa. Tällä hetkellä suurimpana tavoitteenamme on saada jokainen valmistumaan tämän kevään aikana ja sen jälkeen suunnata kohti uusia mahdollisuuksia.
Apuraha on ollut hyvä aloitus meidän yrittäjyyteemme. Jokainen tiimistämme käy päivätöissä, joten resurssit yrityksen pyörittämiselle ovat rajalliset. Kuitenkin kestävän yrittäjyyden apurahan turvin olemme päässeet kokeilemaan, millaista yrittäjänä toimiminen on.
Ajatuksia elämästä ja yrittäjyydestä
Elämän ei tarvitse olla joko – tai, vaan se voi olla sekä – että. Usein ihmiset asettavat itselleen rajoituksia tai näkevät asiat mustavalkoisesti, unohtaen, että elämä tarjoaa usein tilaa monenlaisille kokemuksille ja mahdollisuuksille. Sama pätee myös työelämässä. Pitkään elimme käsityksessä, että yrittäjyyteen täytyy lähteä sata lasissa tai sitten ei ollenkaan.
Lisäksi oletimme, että yrittäjyyttä varten täytyy olla oikea hetki, jotta siihen ryhtyminen kannattaa. Tottahan se on, että mitä enemmän itse on valmis antamaan, sitä enemmän siitä myös varmasti saa. Oikeaa hetkeä tuskin tulee, vaan tilaisuuteen kannattaa tarttua, jos vähänkään siltä tuntuu. Yrittäjiksi haaveileville haluamme sanoa, että kokeilkaa rohkeasti!
Kun tähtää kuuhun, voi päästä tähtiin, mutta ainakaan ei jää maahan makaamaan.
– Pyry, Anna-Reetta, Elli, Iiro
Tarinat
Yrittäjyydellä kohti inhimillisempää työelämää? Sprint-kumppanimme Kasvussa Oy:n tarina
Miksi Sprint Innovation Festivaliin osallistuminen työelämäkumppanina on tärkeää Kasvussa Oy:lle? Perustaja Noora kertoo ajatuksiaan!
Tiimin kestävyys-osaamisen kasvattaminen osaamismerkkien avulla
Miten HUBS-tiimi voi kehittää kestävyysosaamistaan osaamismerkkien avulla? Lue valmentajamme Sannan reflektio!
Hyppy kiertotalouden maailmaan – kokemukseni Sprint Innovation Festivalista
Opiskelijamme Ibtehaz jakaa nyt kokemuksensa kiertotalouden tutkimisesta ja jakaa parhaat vinkkinsä Sprintiin osallistujille!