Markkinoille meno -suunnitelma
Liiketoimintamallin muotoilu | Monialaiset tiimitaidot | Ongelmanratkaisu | Prototyypit ja testaaminen | Tuotteen tai palvelun kaupallistaminen | Työelämähaaste
Opi luomaan tuote-/palveluidealle toteuttamiskelpoinen markkinoille meno -suunnitelma kestävällä tavalla! Tällä kurssilla työskentelet yhdessä kumppanin ja tiimin kanssa.
Markkinoille meno -suunnitelma on 8 viikon sprintti, jonka aikana kehität yhdessä monialaisen tiimisi kanssa toimeksiantajan tuote-/palveluideaa kokeilusta kohti konkreettista lanseeraussuunnitelmaa.
Toteuttamiskelpoinen markkinoille meno -suunnitelma
Markkinoille meno -suunnitelma opintojakso perustuu tosielämän projekteihin – työskentelet monialaisen opiskelijatiimin sekä idean kehittäjän kanssa, joka voi olla esimerkiksi yritys tai tutkijaryhmä. Kehittämisen menetelmät ja työkalut tukevat kestävää liiketoimintaa sekä kaupallisesta, yhteiskunnallisesta että ympäristönäkökulmasta.
Systeemistä oppimista
Oheinen kuvio kuvaa HUBSin opinnoissa käytettävää systeemistä oppimista. Tällä kurssilla et kuuntele passiivisena luentoja, vaan tuotat tietoa, kokeilet ja opit itse toimimalla!

Markkinoille meno -suunnitelmassa keskitytään todellisen palvelu-/tuoteidean kehittämiseen kokeilusta markkinoille meno -suunnitelmaksi.
- Miten idea muutetaan monitahoista arvoa tuottavaksi?
- Miten ideaa kehitetään asiakaskeskeisesti ja nopeasti virheistä ja onnistumisista oppien?
- Miten digitaalisuutta hyödynnetään idean testaamisessa sekä menestyvän ja kestävän liiketoiminnan luomisessa?
- Miten myydään ja markkinoidaan modernein keinoin?
Fasilitoitu prosessi
Markkinoille meno -suunnitelma luodaan valmentajan fasilitoimana. Prosessin osat ovat:
1) uusi tieto
2) aktiivinen dialogi
3) asiakaslähtöiset kokeilut ja
4) kiteytykset.

Kehittämisessä sovelletaan soveltuvin osin Scrum- ja Lean Startup-menetelmiä, TAMKin Proakatemiassa kehitettyä tiimioppimisen mallia sekä Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) Disciplined Entrepreneurship -viitekehystä.
Kurssilla työskentelyn tuloksena syntyy konkreettinen ja käytäntöön vietävissä oleva markkinoille meno -suunnitelma.
Jakson suoritettuasi:
- ymmärrät kaupallistamisprosessin eri vaiheita
- osaat soveltaa tietoa ja moderneja yritysidean kehittämistyökaluja lanseeraussuunnitelman kehittämisessä
- osaat kehittää ketterästi ja asiakaskeskeisesti ideaa kohti lanseeraussuunnitelmaa
- osaat toimia monialaisessa tiimissä tavoitteellisesti eri osaamisia hyödyntäen
- osaat kehittää resilienssiäsi, luovuuttasi, itsensä johtamisen taitoja sekä yhteistyö- ja verkostoitumistaitoja
- osaat tunnistaa ideoita ja mahdollisuuksia ja hyödyntää/soveltaa niitä lanseeraussuunnitelmaan
- osaat arvioida ideoiden, mahdollisuuksien ja tekojen vaikutuksia ja seurauksia
Yhteiset viikottaiset valmennussessiot 24.10.2022-12.12.2022 välisenä aikana maanantaisin klo 12.15-16.00 Tampereen yliopiston keskustakampuksen tilassa A05.
Huom! Ei sessiota ma 7.11.2022 Sprint Innovation Festivalin aikana. Olet tervetullut osallistumaan myös Sprintiin, katso lisätiedot täältä.
Suosittelemme, että olet suorittanut Johdatus yrittäjyyteen -opintojakson (tai omaat vastaavat tiedot) ennen kuin ilmoittaudut Markkinoille meno -suunnitelmaan.
Suoritus on hyväksytty, kun olet sitoutuneesti mukana kahdeksan viikon sprintissä: osaat ottaa haltuun annetun toimeksiannon yhdessä tiimisi kanssa, osoitat ymmärtäneesi tehtävän tuottamalla aihetta edistäviä ideoita, osaat esittää ideat ymmärrettävällä tavalla tiimin jäsenille, osaat tehdä idealle kokeilun ja olla aktiivinen ratkaisun tuottajana. Pystyt itsenäisesti kuvaamaan toteutetun kaupallistamisprosessin, sen vaiheet ja lopputuloksen.
Suoritus on hylätty, jos sinulla on vaikeuksia kuvata opintojakson aikana toteutetun kaupallistamistyön vaiheet, menetelmät ja lopputulos. Tällöin sinulla ei ole osaamista toteuttaa opintojakson tavoitteena ollutta kaupallistamissuunnitelmaa.
Toimeksiantajat ja haasteet
Haluatko olla mukana kehittämässä tulevaisuuden ratkaisuja terveyden ja hyvinvoinnin toimialalla? Brightlife on online-alusta, joka on suunniteltu auttamaan terapeutteja heidän päivittäisissä tehtävissään. Terapeuttien tällä hetkellä käyttämät työkalut ovat hajallaan, ja he joutuvat tyypillisesti maksamaan useasta eri palvelusta työn hoitamiseksi. Brightlife yhdistää kaikki nämä palvelut kokonaisvaltaiseksi digipalveluksi, joka automatisoi ison osan hoitotyön ulkopuolisesta työstä.
Lokakuun alussa Brightlife lanseeraa ensimmäisen version palvelustaan rajatulle määrälle testiasiakkaita. Palvelussa yhdistyy asiakashallinta, laskutus, etäyhteys ja hoidon seuranta suojatussa ympäristössä. Palvelun päälanseeraus on ajoitettu tapahtumaan vuoden 2023 alkuun.
Auta Brightlifea kehittämään uusia ideoita markkinoille menoon sekä päälanseerauksen myyntiin ja markkinointiin.
Oletko kiinnostunut luomaan mahdollisuuksia startup-yritykselle, joka hyödyntää 3D-skannausteknologiaa?
“Me FuVisilla katsomme ympäröivää maailmaa. Ihailemme sen kauneutta ja sitten vangitsemme sen! Maailman skannaaminen on intohimomme – teemme sijaintien ja esineiden 3D-katselusta helppoa. Tarjoamme korkealaatuisia ja tarkkoja 3D-skannauksia rakennuksista, sijainneista ja esineistä. Ratkaisujen mahdollisuudet ovat rajattomat. Tervetuloa tulevaisuuteen!”
FuViksen palvelujen avulla on mahdollista rakentaa kokonaisia 3D-maailmoja peleille tai elokuville tai muuttaa 2D-luettelon verkkokaupasta täysin interaktiiviseksi 3D-skannaukseksi koko varastosta. Se mahdollistaa myös kiinteistöjen esittelyn asiakkaille katseen vangitsevilla virtuaalikierroksilla. Sen avulla on mahdollista jopa upottaa koko rakennuksen 3D-skannaus BIM (Building Information Modelling) -työnkulkuun.
Auta FuVsia tekemään markkinoille meno -suunnitelma erityisesti kiinteistöliiketoiminnan ja verkkokaupan toimialoille.
Linkki 3D-skannattuun objektiin: https://skfb.ly/oxO6O
Linkki 3D-skannattuun tilaan: https://my.matterport.com/show/?m=TTNaWHVDeqC
Oletko huolissasi pienten kylien ja kuntien tulevaisuudesta? Wikivillage on digitaalinen alusta, joka auttaa paikallisia yhteisöjä uudistumaan. Sinun apuasi tarvitaan pysäyttämään negatiivinen kehitys ja kääntämään suunta kohti paremmin toimivaa tulevaisuutta. Myös opiskelijoilla on mahdollisuus vaikuttaa paikallisesti yhteisöjen kehittymiseen.
Auta Wikivillagea markkinoille menossa sekä pohtimaan, kuinka tavoittaa uraauurtavia käyttäjiä uudelle verkkoalustalle: www.wikivillage.org
Katso esimerkki kylästä, joka on parhaillaan rakenteilla Wikivillagessa: https://wikivillage.org/location/maksamaa/?lang=fi
Kurssin tiedot
Opintopisteet: 5 Op
Tunnus: NN00FP48-3003
Työskentelytapa: Tiimi
Vaatimustaso: Sovella oppimaasi
Sijainti: Keskusta
Ajankohta: 24.10.–12.12.2022
Periodi: 2 / 2022-2023
Ilmoittautuminen: 1.5.–9.10.2022
Järjestäjä: HUBS
Huom: Tällä opintojaksolla tarvitaan englanninkielen taitoa
Ilmoittautuminen
Go-to-Market -plan
TAMK opiskelija
Pakki + opintojakson tunnus NN00FP48-3003
TAU opiskelija
Ristiinopiskelupalvelu + opintojakson tunnus NN00FP483003
Ongelmia Ristiinopiskelupalvelun kanssa? Katso ohjevideomme.
Yhteyshenkilö
Yhteyshenkilö

Maria Ruokonen
Tiimivalmentajuuden asiantuntija
Valmennan ja sparraan opiskelijoita ja opiskelijatiimejä yrittäjyydessä ja tiimioppimisessa, sekä opintojaksoilla että Sparrausklinikalla.
Vapaa-ajalla minut löytää flamencosalilta, joogamatolta tai metsäpolulta.