Yrittäjätarinoita opiskelijan näkökulmasta
Yrittäjyys- ja innovaatio -opinnoista voi suorittaa sivuaineen, kuten tekee sosiaalipsykologian opiskelija Vaula Berg.
“If you want to go fast, go alone – if you want to go far, go together” lukaisee Vaula Berg muistiinpanoistaan. Hänen vihostaan löytyy roppakaupalla lainauksia yrittäjiltä, jotka ovat tulleet kertomaan tarinaansa HUBSin (tuolloin vielä Y-kampus) opiskelijoille. Syyslukukauden aikana järjestetty Johdatus yrittäjyyteen -kurssi on kerännyt kymmeniä opiskelijoita TAMKin HUBSin tiloihin kuulemaan suomalaisten yrittäjien kasvutarinoita ja ajatuksia yrittäjyydestä.
Sivuaineena yrittäjyys- ja innovaatio-opinnot
Vaula Berg opiskelee neljättä vuotta sosiaalipsykologiaa Tampereen yliopistossa. Hän on päässyt kurssille korkeakouluyhteisön ristiinopiskelupalvelun ansiosta. Vaula suorittaa sivuaineenaan yrittäjyys- ja innovaatio-opintoja ja saa sisällyttää kurssin näihin opintoihin. “Yliopistollakin järjestettiin vastaava kurssi, mutta kun vertailin kurssikuvauksia keskenään, HUBSin kurssi vaikutti mielenkiintoisemmalta. Halusin kuulla oikeita yrittäjätarinoita”, Vaula kertoo. “Ristiinopiskelupalvelun kautta kurssille lähteminen oli tosi helppoa”, hän lisää.
Vaula selittää, että tänä vuonna kurssiin kuuluu osallistuminen yrittäjyysluennoille sekä eräänlainen “lopputyö”, joka hänellä on vielä edessä. “Lisäksi piti lukea kirja, jonka sai valita kirjalistasta”, Vaula lisää. Lopputyön Vaula aikoo tehdä ehkä podcastina yhdessä toisen opiskelijan kanssa.
Kurssi alkaa olla jo voiton puolella – heti haastattelumme jälkeen Vaula pääsee kuulemaan Johanna Raiskion ja Unfair Lean Marketing Oy:n tarinan. Sen jälkeen luvassa on enää kaksi luentoa. Vaikka kurssi on vielä kesken, Vaula on sitä mieltä, että se on ylittänyt kaikki hänen odotuksensa.
Kurssi on ollut tosi kattava, ja aiheissa on huomioitu paljon erilaisia kehityssuuntia. Minua itseäni kiinnostaa kestävä kuluttaminen ja ympäristöasiat, ja on kiva, että luennoilla on sivuttu myös näitä teemoja.
Vaula Berg
Sosiaalipsykologian opiskelija, Tampereen yliopisto
Olennaista on kokeilla ja löytää hyvät tyypit ympärille
Vaula kertoo pyöritelleensä joskus mielessään erilaisia yritysideoita ja pohtineensa, miten näitä ideoita voisi lähteä viemään eteenpäin. Johdatus yrittäjyyteen -luentosarjan tarinoiden kautta hän on oppinut, että olennaista on lähteä vain kokeilemaan.
Haasteita ja epäonnistumisia tulee, niiltä ei voi välttyä, mutta niitä ei pidä pelätä. Ne setvitään ja sitten jatketaan eteenpäin!
Vaula Berg
Sosiaalipsykologian opiskelija, Tampereen yliopisto
Hän lisää, että myös verkostoituminen on tärkeää. “Pitää löytää ympärilleen hyvät tyypit, joiden kanssa on kiva tehdä hommia.”
Vaula sanoo ymmärtäneensä kurssin aikana myös paremmin, mitä verkostoituminen oikeastaan on. “Verkostoitumisesta tulee sellainen mielikuva, että pitää lähteä kiertämään ständejä jossain messuilla, vaikka eihän se välttämättä niin ole! Pitää vain luoda ihmissuhteita ja olla hyvä tyyppi – kun on avoimin mielin, yksi asia voi johtaa toiseen”, hän tiivistää.
”Kyllä kaikki järjestyy” -mindsetillä rohkeasti kohti kokeiluja
Vaulan mielestä kurssissa parasta on ollut inspiraatio ja rohkaisu, jota luennoitsijoilta on saanut. “Kyllä kaikki järjestyy -mindsetin” omaksuminen on olennaista, jotta uskaltaa lähteä rohkeasti kokeilemaan. Vaula paljastaa, että nyt hänestä tuntuu ensimmäistä kertaa siltä, että hän pystyisi vaikka perustamaankin jonkin yrityksen, jos hänellä olisi kirkas idea ja intoa lähteä viemään sitä eteenpäin.
Hän kertoo, että aikaisemmin hänen ajatteluaan on estänyt se, ettei hänellä ole tarpeeksi tietoa kaikista asioista, kuten esimerkiksi osakkeiden jakamisesta. Nyt hän kertoo ymmärtäneensä, että tällaiset asiat voi selvittää sitä mukaa kun niitä tulee vastaan. Ei kaiken tarvitse olla täydellisyyteen asti hiottua heti alkuun!
Oman pääaineen tarjoamasta tietoa hyötyä yrittäjänä
Vaula kertoo, että jos hän perustaisi yrityksen, ei se välttämättä tarjoaisi sosiaalipsykologian palveluja. Oma pääaine tarjoaa kuitenkin valtavan määrän tietoa, josta myös yrittäjä hyötyy urallaan. Sosiaalipsykologia on läsnä kaikessa ihmisten välisessä kommunikoinnissa ja liittyy esimerkiksi ihmistuntemukseen, viestintään, motivointiin ja päätöksentekoon. Oppiaineena se toimii Vaulan mielestä tärkeänä taustatietona minkä tahansa alan yrittäjälle.
Vaula kertoo, että sosiaalipsykologian kursseilla käytetään ymmärrettävistä syistä paljon ryhmäkeskusteluja oppimisen välineenä, ja hänestä on mukavaa, että niitä on ollut myös Johdatus yrittäjyyteen -kurssilla. “Keskustelut ovat kivaa vaihtelua luennoille”, Vaula huomauttaa. Hän ei tiedä vielä, miten aikoo suorittaa loput yrittäjyysopintonsa, mutta kertoo, että voisi hyvin ottaa jatkossakin näitä kursseja HUBSin puolelta, jos ne vaan sopivat yhteen muiden opintojen kanssa.
Ja toivottavasti ne sopivat! On hienoa, että yrittäjänä toimineet voivat tällaisten kurssien avulla jakaa oppimaansa ja inspiroida muita oppimaan!
Teksti: Salla Nieminen
Ilmoittaudu säkin!
Aloita näistä
Asiantuntijan henkilöbrändäys
Kehitä henkilökohtaista brändiäsi ja kasvata verkostoasi konkreettisten vinkkien avulla!
- Ilmoittautuminen auki
- Opintopisteet 1
Aloita näistä
Asiantuntijasta yrittäjäksi
Opi sanoittamaan omaa osaamistasi, kykyjäsi ja taitojasi!
- Ilmoittautuminen auki
- Opintopisteet 1
Aloita näistä
Itsensä johtaminen
Haluatko oppia johtamaan itseäsi paremmin? Käytännön vinkkejä saat tällä napakalla verkkokurssilla!
- Ilmoittautuminen auki
- Opintopisteet 1
Tarinat
Tiimin kestävyys-osaamisen kasvattaminen osaamismerkkien avulla
Miten HUBS-tiimi voi kehittää kestävyysosaamistaan osaamismerkkien avulla? Lue valmentajamme Sannan reflektio!
Hyppy kiertotalouden maailmaan – kokemukseni Sprint Innovation Festivalista
Opiskelijamme Ibtehaz jakaa nyt kokemuksensa kiertotalouden tutkimisesta ja jakaa parhaat vinkkinsä Sprintiin osallistujille!
Missiona helposti saatavilla oleva mielen hyvinvoinnin palvelu opiskelijoille
Olivia ja Ronja perustivat Stigma-palvelun, joka tarjoaa vertais- ja ammattilaistukea mielen hyvinvoinnin tukemiseen. Tutustu siihen, miten HUBS Yritushautomo opetti heitä muuttamaan ideansa ratkaisuksi.