Terveystieteiden maisteri asiantuntija-yrittäjänä
Joskus yrittäjäksi voi ajautua monenlaisten sattumusten kautta. Näin kävi Saara Närälle, joka on nykyisin täysipäiväinen terveysbloggaaja, sisällöntuottaja ja terveysviestinnän asiantuntija. Omaa yrittäjäpolkua on kuitenkin ohjannut vahvimmin aito innostus ja intohimo näitä teemoja kohtaan.
Saara Närä kuvaa itseään verkkosivuillaan positiiviseksi terveyden edistäjäksi. Hän on sisällöntuotannon ja terveyden edistämisen moniosaaja. Saara tuottaa asiakkailleen sosiaalisen median sisältöjä, pitää Terveydellä, Saara -podcastia sekä tuottaa aktiivisesti hyvinvointiin liittyvää sisältöä omalle Instagram-kanavalleen. Hän myös kouluttaa, luennoi ja vetää työpajoja eri kohderyhmille ja toimii jopa opettajana eräällä kurssilla Itä-Suomen yliopistossa. Saaralle rakkain palvelu on kuitenkin hänen kollegansa kanssa toteuttama hyvinvointiretriitti Italiaan.
Lue tarinamme Saarasta ja siitä, miten hän on päätynyt näin monipuolisia töitä tekeväksi asiantuntijayrittäjäksi!
”Ei tyypillisin urasuunta meillä”
Saara on valmistunut Itä-Suomen yliopiston terveyden edistämisen opinnoista terveystieteiden maisteriksi. Alkupotku yrittäjyyteen tapahtui kuitenkin jo opintojen aikana. Eräs kuopiolainen kahvila otti Saaraan sosiaalisessa mediassa yhteyttä, sillä he olivat ihastuneet hänen tapaansa tehdä omaa someaan ja halusivat Saaran tuottavan myös heille sisältöä. Työ oli kuitenkin tehtävä laskuttamalla. Koska Saara oli alkanut tekemään omalla somealustallaan myös kaupallisia yhteistyötä, oli päätös kevytyrittäjäksi ryhtymisestä selkeä.
Saara toteaa ykskantaan, ettei yrittäjyys ole terveyden edistämisen opinnoista valmistuville se tyypillisen urapolku. Terveydenhoitajaliiton mukaan terveystieteiden maisterit toimivat tyypillisesti esimerkiksi terveysalan opettajina, hoitotyönjohtajina, erilaisissa asiantuntijatehtävissä, johtavina ylihoitajina, tutkijoina, kansainvälisissä tehtävissä tai projektitehtävissä.
Aloittaessaan harrastusmielessä blogiaan Saara ei osannut vielä ajatellakaan, että saattaisi lopulta päätyä alan yrittäjäksi. Opintojen tullessa päätökseensä hänen intohimonsa viestintään ja terveyden edistämiseen olivat kehittyneet myös hänen vahvimmaksi substanssiosaamisekseen. Saara kertoo, että hänen oma yritystoimintansa pohjautuu hyvin vahvasti näihin kahteen teemaan: kuinka tuottaa terveysviestinnän palveluita sekä suoraan kuluttajille markkinoitavia hyvinvointipalveluita.
Yrittäjyydestä Saara nostaa esille kaikkein innokkaimmin sen tarjoaman vapauden.
Kun vapautta saa vähän maistaa, niin sitä haluaa vaan entistä enemmän. Mulle on käyny just niin.
Saara alleviivaa yrittäjyydessään työnsä paikkariippumattomuutta, mahdollisuutta olla luova sekä tekemänsä työn merkityksellisyyttä. Hän kertoo, että terveyden edistäminen on aina ollut hänelle tärkeää ja että hän haluaa ottaa aktiivisen roolin ihmisten auttajana. Saarasta ja hänen sosiaalisen median preesensistään kumpuaakin aito halu edistää ihmisten terveyttä lempein, kestävää työelämää ja vapaa-aikaa rakentavin keinoin.
Kuten millä tahansa toimialalla, myös asiantuntijayrittäjyydessä on omat varjopuolensa. Saara nimeää omaksi haasteekseen ennen kaikkea taloudellisen epävarmuuden, joka toisinaan luo elämään turvattomuuden tunnetta. Tällä hetkellä hän pyrkiikin aktiivisesti keskittymään siihen, että saisi rakennettua kestävää pohjaa tulevaisuutta ajatellen. Toisaalta hän kokee, että esimerkiksi puolen vuoden päässä häämöttävä tyhjä kalenteri voi tarjota mahdollisuuden tarttua johonkin uuteen ja uskomattomaan. Haasteiden kautta Saara kertoo oppineensa ennen kaikkea kuuntelemaan itseään, intuitiotaan ja tunteitaan. Tämä näkyy arjen rajanvetoina: Saara ei esimerkiksi käytä iltaisin somea.
Milloin on paras hetki lähteä kokeilemaan siipiään yrittäjänä?
Saara kokee, että paras hetki lähteä yrittäjyyden tielle on viimeistään valmistumisen kynnyksellä. Miksikö? Opiskelijana tulotaso monellakaan ei ole kovin korkea, jolloin odotukset valmistumisen jälkeisestä palkkatasosta ovat vielä matalalla. Tämän ansiosta ja omakohtaisesti Saara koki, että opintojen päättyessä kaikki tulot olivat kotiinpäin, joten kynnys siirtyä kevytyrittäjyydestä täysipäiväiseksi yrittäjäksi oli lopulta matala. Opintojen aikana kehittyneet itsensä johtamisen taidot, raporttien teot deadlineineen kaikkineen olivat vielä tuoreessa muistissa, ja samoja taitoja tarvitsee ehdottomasti myös asiantuntijayrittäjänä.
Lopputulemasta huolimatta yrittäjyys tarjoaa arvokkaan oppipolun.
Kuten Saaran tarina osoittaa, on asiantuntijatyössäkin omat epävarmuuteensa. Pitkälle kuitenkin pääsee jo sillä, että on aidosti innostunut omasta asiastaan, sillä se voi kantaa haasteiden yli ja motivoida etsimään aktiivisesti omiin tarpeisiin sopivia ratkaisuja.
Mä luulen, että työelämä on menossa siihen suuntaan, että yrittäjyyttä ja niitä taitoja ja oma-aloitteisuutta arvostetaan ihan joka työpaikassa.
Kiitos Saara, että jaoit tarinasi!
Tämä tarina on kerätty Saaralta itseltään ääniviestitse. Tarinan on kirjoittanut HUBSin Ira Salminen.
Lisätietoja Saaran yritystoiminnasta ja palveluista löydät alla olevista linkeistä:
Kiinnostaako asiantuntijayrittäjyys, muttet tiedä, mistä lähtisit liikkeelle? Voit aloittaa esimerkiksi näistä opintojaksoista:
Opintokalenteri
Aloita näistä
Asiantuntijan henkilöbrändäys
Kehitä henkilökohtaista brändiäsi ja kasvata verkostoasi konkreettisten vinkkien avulla!
- Ilmoittautuminen auki
- Opintopisteet 1
Aloita näistä
Itsensä johtaminen
Haluatko oppia johtamaan itseäsi paremmin? Käytännön vinkkejä saat tällä napakalla verkkokurssilla!
- Ilmoittautuminen auki
- Opintopisteet 1
Aloita näistä
Asiantuntijasta yrittäjäksi
Opi sanoittamaan omaa osaamistasi, kykyjäsi ja taitojasi!
- Ilmoittautuminen auki
- Opintopisteet 1
Tarinat
Yrittäjyydellä kohti inhimillisempää työelämää? Sprint-kumppanimme Kasvussa Oy:n tarina
Miksi Sprint Innovation Festivaliin osallistuminen työelämäkumppanina on tärkeää Kasvussa Oy:lle? Perustaja Noora kertoo ajatuksiaan!
Tiimin kestävyys-osaamisen kasvattaminen osaamismerkkien avulla
Miten HUBS-tiimi voi kehittää kestävyysosaamistaan osaamismerkkien avulla? Lue valmentajamme Sannan reflektio!
Hyppy kiertotalouden maailmaan – kokemukseni Sprint Innovation Festivalista
Opiskelijamme Ibtehaz jakaa nyt kokemuksensa kiertotalouden tutkimisesta ja jakaa parhaat vinkkinsä Sprintiin osallistujille!