Intohimo yrittäjyyteen ajaa eteenpäin
Liiketalouden opiskelijat Juuso ja Eemeli haaveilevat isosti ja rakentavat Meikker -yritystään opintojen ohella.
Yhteyshenkilö
Kaisa Kokko
Valmentaja
Kaisa haastatteli Meikkerin Juusoa ja Eemeliä.
Esittelyssä Juuso ja Eemeli
Juuso Pörsti on 22-vuotias ja Eemeli Saarinen 23-vuotias, molemmat opiskelijoita ja yrittän alkuja Tampereelta. Juuso ja Eemeli opiskelevat Tampereen ammattikorkeakoulussa International Business-tutkinnossa ja erikoistuvat innovaatioihin ja markkinointiin.
Juuso ja Eemeli osallistuivat keväällä 2021 esihautomo -opintojaksollemme, jonka tavoitteena on kehittää omaa tiimiä ja liikeideaa sekä tutustua startupmaailman myytteihin ja mahdollisuuksiin. Esihautomoa koutsaava Kaisa jututti Juusoa ja Eemeliä yrittäjyydestä syksyllä 2021.
Miten kaikki alkoi? Mistä intohimonne yrittäjyyteen on saanut alkunsa?
Tutustuimme kun aloitimme opiskelumme TAMK:n International business-tutkinnossa ja päädyimme samaan ryhmään. Työskentelyn laatu oli aina laadukasta ja mukavaa kun teimme yhdessä. Kesäkuussa päätimme, että voisimme perustaa yhdessä yrityksen, koska molemmilla oli kiinnostusta yrittäjyyttä kohtaan.
Juuso: Kasvava intohimoni yrittäjyyttä kohtaan lähti siitä, kun tajusin, että yrittäjänä pystyy luomaan itse oman menestyksensä. Yrittäjyydessä ei ole suoranaisia välikäsiä, vaan tulokset ovat suoraan oman tekemisen seurausta. Tietenkin välillä tulee ulkopuolisia vaikuttajia ja aina ei voi mennä kaikki putkeen. Mahdollisuudet ovat kuitenkin loputtomat.
Eemeli: Olen aina pitänyt siitä, että saan hallita tulevaisuuttani ja erityisesti siitä, että ponnistuksilleni ei ole rajoituksia. Haluan tulevaisuuteni edustavan intohimoani menestymiseen ja haluuni auttaa muita. Se löytyy yrittäjyydestä.
Millaista oli osallistua From Idea to Startup -esihautomoon?
Koimme kurssin kiinnostavaksi ja hyödylliseksi. Pääsimme tutustumaan hyviin työkaluihin, jotka auttoivat liiketoiminnan suunnittelussa. Varsinkin mentorimme Raul oli todella mukava ja hyvä kysymään vaikeita kysymyksiä, jotka auttoivat meitä löytämään uusia näkökulmia. Kurssin aikana työstimme projektia nimeltä Yobi, joka oli käytännössä Wolt, mutta palvelupohjalta, jossa ihmiset voisivat tarjota omia palveluitaan tai ostaa palveluita muilta ihmisiltä (kuten autonpesu, maalaaminen, jne.). Yhdysvalloissa vastaavanlainen nimeltä Taskrabbit. Suosittelemme kurssia kaikille joilla on idea, mutta eivät ole täysin varmoja miten edetä.
Mikä on tilanteenne nyt?
Yobi-projekti lakkautettiin pian kurssin jälkeen riittävien resurssien puuttumisen takia. Halusimme silti jatkaa yrittäjyyden parissa ja kesäkuussa perustimme kesätöiden ohella yrityksen nimeltä Meikker Oy. Päätimme aloittaa verkkosivujen kehittämisellä ja digitaalisen markkinoinnin palveluita tarjoamalla. Huomasimme kuitenkin nopeasti, että ilman konkreettista suunnitelmaa, arjen kiireet veivät suurimman osan ajastamme.
Nyt olemme viimeiset tehneet konkreettista suunnitelmaa, miten etenemme viikko viikolta. Asetimme tavoitteita siis joka viikolle vuoden loppuun asti, joihin on päästävä, jotta saisimme liiketoiminnan kunnolla aloitettua. Tekemistä helpottaa huomattavasti, jos on konkreettiset tavoitteet, jotka edistävät liiketoiminnan kehittymistä. Palveluitamme olemme muovanneet markkinoinnin ja brändin konsultoinniksi.
Opit ja kopit yrittäjyydestä
Juuso: Networking, networking ja networking, eli verkostoituminen. Ei sen tärkeyttä turhaan painoteta. Varsinkin Tampereella, jossa on erinomainen yrittämisen meininki ja kulttuuri. Kannattaa pyrkiä ottamaan siitä kaikki irti. Yrityksen perustamisen alussa kannattaa heti hommata ammattitaitoinen kirjanpitäjä, jotta tarvittava kirjanpito tehdään heti alusta asti. Vaikka se voi vaikuttaa alussa kalliilta, niin säästyy sen verran henkisellä puolella. Myös tekemisen etukäteen suunnittelu helpottaa huomattavasti.
Eemeli: On tärkeää rakentaa suhteita ihmisten kanssa, jotka jakavat intohimosi tai voivat auttaa sinua kasvamaan. Olet se, jolla ympäröit itsesi, ja tämä alkaa verkostoitumisesta.
Suomi on pieni paikka, joten ympärilläsi oleviin ihmisiin tutustuminen on loistava tapa saada se tuntumaan suuremmalta. On paljon opittavaa muilta ihmisiltä, ja sinun tulee hyödyntää tätä.
Miten opiskelun ja yrittäjyyden yhteensovittaminen onnistuu?
Yrittäjyyden yhdistäminen opiskeluun on sopinut meille hyvin, koska liiketoiminta ja koulussa opetettavat asiat sopivat niin hyvin yhteen. Olemme myös muovanneet liiketoimintaamme sen pohjalta mitä olemme oppineet koulussa. Koulu vie yrittäjyydeltä paljon aikaa pois, joka on suurin negatiivinen puoli. Ei tietenkään pysty tekemään yhtä paljon päivässä tai viikossa kuin täyspäiväisenä yrittäjä pystyisi. Valmistumisen jälkeen meillä on hyvä pohja liiketoiminnallemme ja pystymme jatkamaan yrittäjyyttä täyspäiväisesti.
Ajatuksia tulevaan, mihin tähtäätte seuraavaksi? Entä mistä unelmoitte pitkällä tähtäimellä?
Tavoitteita loppuvuodelle on saada ensimmäiset asiakkaat ja vankka pohja meidän tekemiselle. Ensi vuodelle suunnittelemme tavoitteet myöhemmin, mutta suurin tavoite molemmille on, että meillä olisi toimistotilat ja voisimme toimia täyspäiväisinä yrittäjinä kesätöiden sijasta ja saamme luotua, sekä ylläpidettyä laadukkaita asiakassuhteita.
Pitkällä tähtäimellä tavoitteemme on olla Suomen johtavia konsultaatioyrityksiä brändin ja markkinoinnin alalla. Tavoitteina on myös lisätä toimipisteitä ympäri Suomea (kuten Helsinki). Haluamme myös toimia kansainvälisten yritysten kanssa. Mutta tärkeintä meille on, että voimme tulevaisuudessa toimia täyspäiväisinä yrittäjinä ja saamme tehdä sitä mitä haluamme.
Terveisiä yrittäjyyttä pohtiville opiskelijoille?
Jos on motivaatio ja kipinä onnistua yrittäjänä, suosittelemme sen aloittamista. Kynnys liiketoiminnan perustamiselle on matalampi kuin suuri osa ihmisistä olettaa. Sen jälkeen kaikki on mahdollista ja onnistuminen riippuu omasta tekemisestä. Jos kuitenkin haluat varmistaa, että tiedät mahdollisimman paljon yrittäjyydestä ennen syvään päätyyn sukeltamista, suosittelemme yrittäjyysopintoja. Ja muistakaa, nuorena kannattaa yrittää kun ei ole paljon menetettävää!
Ilmoittaudu mukaan!
Aloita näistä
Asiantuntijan henkilöbrändäys
Kehitä henkilökohtaista brändiäsi ja kasvata verkostoasi konkreettisten vinkkien avulla!
- Ilmoittautuminen auki
- Opintopisteet 1
Aloita näistä
Asiantuntijasta yrittäjäksi
Opi sanoittamaan omaa osaamistasi, kykyjäsi ja taitojasi!
- Ilmoittautuminen auki
- Opintopisteet 1
Aloita näistä
Itsensä johtaminen
Haluatko oppia johtamaan itseäsi paremmin? Käytännön vinkkejä saat tällä napakalla verkkokurssilla!
- Ilmoittautuminen auki
- Opintopisteet 1
Tarinat
Yrittäjyydellä kohti inhimillisempää työelämää? Sprint-kumppanimme Kasvussa Oy:n tarina
Miksi Sprint Innovation Festivaliin osallistuminen työelämäkumppanina on tärkeää Kasvussa Oy:lle? Perustaja Noora kertoo ajatuksiaan!
Tiimin kestävyys-osaamisen kasvattaminen osaamismerkkien avulla
Miten HUBS-tiimi voi kehittää kestävyysosaamistaan osaamismerkkien avulla? Lue valmentajamme Sannan reflektio!
Hyppy kiertotalouden maailmaan – kokemukseni Sprint Innovation Festivalista
Opiskelijamme Ibtehaz jakaa nyt kokemuksensa kiertotalouden tutkimisesta ja jakaa parhaat vinkkinsä Sprintiin osallistujille!