Yrittäjyydestä ratkaisu ongelmaan – Nevenan tarina
Nevena Isic aloitti yrittäjyysmatkansa liittymällä Startup Experience- esihautomoon elokuussa 2020, joka oli yksi hänen viimeisistä kursseistaan ennen valmistumista TAMK:sta lokakuussa 2020. Hän on nyt valmistunut kansainvälisen liiketalouden linjalta ja on valmis kehittämään omaa liikeideaansa entistä pidemmälle.
Ongelman löytäminen
Nevena kertoo, että hänen HR-opintojensa aikana oman koulutusohjelmansa sisällä, hän havaitsi ensimmäistä kertaa erään ongelman ollessaan mukana ”Business Case” kilpailussa Floridan yliopistolla helmikuussa 2019. ”Haasteet, joiden parissa työskentelimme, käsittelivät milleniaali- ja gen Z- ikäluokkien työntekijöiden kulumista työpaikoilla. Heidät palkataan töihin, he tekevät töitä suunnilleen 2-3 vuotta, jonka jälkeen he lähtevät yrityksestä. Yritykset kuluttavat paljon rahaa kouluttaakseen ja palkatakseen uusia työtekijöitä”. Nevena havaitsi tämän olevan todellinen ongelma.
Nevena havaitsi saman ongelman Aasiassa harjoittelunsa aikana HR yrityksessä, Hong Kongissa kesällä 2019. Harjoittelunsa jälkeen Nevena halusi tutkia asiaa enemmän myös Euroopan kohdalla, erityisesti Suomessa. Hän päätti tehdä opinnäytetyönsä tästä aiheesta, joka auttaisi häntä perustamaan hänen oman yrityksensä. Tehdessään tutkimustansa, Nevena törmäsi samaan ilmiöön myös Suomessa.
Perehdystä nuoremmille työntekijöille
Lisätutkimuksen jälkeen Nevena huomasi, että useimmat yritykset Suomessa eivät omaa virallista perehdytyssysteemiä erityisesti nuoremmille työntekijöille. ”Aiheesta kyselyä tehdessäni ja milleniaali- ja gen Z- ikäluokkien kanssa lisää keskustellessani, huomasin, että tällaista systeemiä oikeasti arvostettaisiin todella paljon työpaikoilla. Tällä hetkellä perehdytysajanjakso on todella lyhyt. Se ei ole tarpeeksi kattava eikä riitä motivoimaan milleniaali ja gen Z- ikäluokkien ihmisiä, jolloin he jäisivät pidemmäksi ajaksi töihin kyseisiin yrityksiin.” Nevena kertoo, että perehdytysprosessi on kestoltaan suunnilleen vain kuukauden mittainen, joissain tapauksissa jopa lyhyempi tai sitten sitä ei ole ollenkaan. Perustuen tutkimukseensa, perehdytysprosessin kesto tulisi olla ainakin yhdeksän kuukautta pitkä, ellei jopa vuoden mittainen. Nevena on luonut oman yritysideansa tämän ideologian pohjalta.
”Selitän yrityssuunnitelmassani, kuinka tämä yhden vuoden mittainen perehdytysprosessi toimisi ja mitä se käytännössä olisi. Totta kai se on jokaisen yrityksen kohdalla räätälöity heille sopivammaksi. Olemassa on myös tiettyjä askelia, jotka auttavat työntekijää osallistumaan perehdytyksen aikana enemmän ja antamaan heille ideaa, kuinka he voisivat edetä urallansa kyseisessä yrityksessä. Tämä myös auttaa motivoimaan työntekijää jäämään yritykseen pitemmäksi ajaksi”, Nevena selittää yksityiskohtaisemmin.
Liikeideani käsittelee asioita syvällisemmin, ja se sopii keskikokoisille ja isoille yrityksille, joilla on oma HR-osastonsa. Minun roolini tässä perehdytysprosessissa on toimia konsulttina, ja olla apuna.
Nevena Isic
Keskusteluja ja tukea Startup Experience Esihautomosta
Nevena liittyi HUBSin (tuolloisen Y-kampuksen) tarjoamaan Startup Experience esihautomoon elokuussa 2020. Esihautomon teoriaosuudet eivät olleet täysin vierasta Nevenalle hänen opinto-ohjelmansa ansiosta, mutta hän piti yhteistyöstä valmentajien kanssa ja saikin todella hyvän mentorin markkinointitoimisto Unfairilta. ”Minulla oli kolme sessiota mentorini kanssa, ja sain todella hyvät puitteet sekä konkreettisia ideoita tekemiseen, kuten kuinka organisoida palveluni olemaan asiakasystävällisiä ja muita vinkkejä, joilla pystyn kehittämään omaa liikeideaani”, hän selittää. Nevenalla on muutamia asioita, jotka hän aikoo laittaa käyttöön Startup Experience -ohjelmasta. Hän mainitsee myös loistavat keskustelut muiden osallistujien kanssa ohjelman aikana, joista hän sai ideoita ja tukea hänen taitojensa ja palveluideansa markkinointiin.
Katse tulevaisuuteen
Nevena parhaillaan työskentelee kokoaikaisesti markkinoinnin parissa.
Saan käytännön kokemusta ja konkreettisia oppeja, mutta myös hieman tuloja, joita voin sijoittaa omaan yritykseeni tulevaisuudessa. Minulla on hyvä verkosto ja sen kautta muutamia potentiaalisia asiakkaita, joihin voin ottaa yhteyttä, kun aika on.
Nevena Isic
Seuraava askel Nevenalle on saada hänen nettisivunsa toimintaan ja jatkaa liikeideansa kehittämistä entistä pitemmälle ja parannella sitä matkan varrella. Hänellä on hyvä tukiverkosto, joka auttaa häntä erilaisten yrityksen perustamiseen kuuluvien asioiden kanssa. Hän on selkeästi intohimoinen ideaansa kohtaan ja valmis aloittamaan oman yrityksensä.
Tarinat
Yrittäjyydellä kohti inhimillisempää työelämää? Sprint-kumppanimme Kasvussa Oy:n tarina
Miksi Sprint Innovation Festivaliin osallistuminen työelämäkumppanina on tärkeää Kasvussa Oy:lle? Perustaja Noora kertoo ajatuksiaan!
Tiimin kestävyys-osaamisen kasvattaminen osaamismerkkien avulla
Miten HUBS-tiimi voi kehittää kestävyysosaamistaan osaamismerkkien avulla? Lue valmentajamme Sannan reflektio!
Hyppy kiertotalouden maailmaan – kokemukseni Sprint Innovation Festivalista
Opiskelijamme Ibtehaz jakaa nyt kokemuksensa kiertotalouden tutkimisesta ja jakaa parhaat vinkkinsä Sprintiin osallistujille!