Haluatko oikeuden oivallukseesi?
Uuden idean, keksinnön tai innovaation syntyessä kannattaa aina pohtia, haluatko omistaa oikeuden tähän uuteen keksintöön. Se edellyttää sinulta toimenpiteitä.
Uudenlaisia ideoita voi syntyä vaikkapa tutkimuksen tai opinnäytetyön myötä, tai kavereiden kanssa jutellessa. Lähtökohtaisesti niin, että tunnistetaan jokin ongelma nykyisessä tavassa tehdä jotakin ja ratkaistaan tuo ongelma kehittämällä uusi tapa tehdä kyseinen asia.
Sinulla on idea, kun keksit uuden tavan ratkaista ongelma. Sinulla on keksintö, kun olet toteuttanut ratkaisun käytännössä ja testannut sen toimivuuden. Sinulla on innovaatio, jos tuo keksintö synnyttää todella lisäarvoa ihmisten elämään.
Lue lisää käytännön ohjeista alta. Ja huomaa, juridiikka ei ole meillekään leikin asia, siksi alla olevat tekstit ovat hiukan kuivia…
Keksintöjen julkaiseminen esimerkiksi tieteellisenä julkaisuna tai opinnäytetyönä estää niiden patentoimisen, mikäli julkaiseminen tehdään ennen patenttihakemuksen jättämistä. Erityisesti yritysten kanssa yhteistyössä tehdyssä tutkimuksessa on oltava hyvin tarkka tulosten julkistamisen kanssa, jotta tutkimuksen rahoituksen ehdoissa määritellyt patentointiin liittyvät velvoitteet voidaan hoitaa asiallisesti.
Oikeuksien omistajuus määrittää sen, kuka näitä oikeuksia voi hyödyntää. Oikeuksien suojaamiseen on useita eri tapoja, joita yhdistelemällä voidaan saada suojauksesta monipuolinen ja vahva. Suojaamiseen ryhtyminen kuitenkin edellyttää suunnitelmallisuutta, koska niiden hakeminen pääsääntöisesti maksaa rahaa ja edellyttää hakijalta omaa aktiivisuutta. Suojausta suunniteltaessa tulee pohtia suojan hyödyntämisen tapa ja käyttö sekä resursointi ja oikea aikataulutus.
Saat lisätietoja juridisissa asioissa Tampereen yliopiston Innovaatiopalveluista inventions@tuni.fi.
Sen sijaan idean jalostamisessa ja eteenpäin viemisessä sinua sparrataan HUBSin Sparrausklinikalla!