A woman sitting in front of a laptop, smiling and biting a pen

Inhimillistä vuorovaikutusta edistämässä

| Valkkunurkka

HUBSin valmentaja Minttu Ripatti haluaa kehittää verkko-opiskelun vuorovaikutusta ihmisläheiseksi

Yhteyshenkilö

Minttu Ripatti

Minttu Ripatti

Kirjoittaja, HUBSin valmentaja.

Näin siinä vaan kävi, että vuosi vaihtui, etänäkin! Y-kampus on nyt HUBS, ja on hienoa nähdä tiimimme yhteisen työn tulos: me todellakin uskomme, että kestävä yrittäjyys on uusi musta. Tämä visio kirkkaasti mielessä lähdemme valmentamaan kevään opintoja jo tutusti etävuorovaikuttaen.

Työelämässä ja korkeakoulumaailmassa vuorovaikutuksesta on puhuttu paljon viime aikoina. Etäpalavereissa näytämme itsestämme kameran kautta vilauksen arkista elämää –inhimillistämme itsemme pyykkikasojen keskeltä ja näemme toisistamme uusia puolia ilman fyysisen työpaikan suojaa. Tässä on valtava mahdollisuus jokaiselle etävuorovaikuttajalle. Ja nyt varmaankin kysyt, miten niin? Mennään siihen kohta, ensin hieman alustusta.

Valmentaja avoimena – uhka vai mahdollisuus? 

Kerron saman (tosi)tarinan opiskelijoille jokaisen opintojakson alussa. Alan kai jo toistaa itseäni, mutta koska saan kannustavaa palautetta avoimuudestani, uskon että sillä on opiskelijoille merkitystä. En enää olekaan se ”kaukainen ope”, vaan tavallinen ihminen, joka on tehnyt virheitä, epäonnistunut, hakenut tietään, kokeillut ovia – MONIA ovia – ja kärsii huijarisyndroomasta.  

Myönnän, että tarinan kertominen nostaa tunteita pintaan joka kerta: onko tämä ok, kannattaako kertoa näin paljon itsestään ja onko tämä epäammatillista? Vastauksia löytyy varmasti yhtä monta kuin mielipiteitäkin.  

Inhimillinen dialogi parantaa luottamusta ja etävuorovaikutusta

Väitän, että etävuorovaikutusta ja luottamusta voi parantaa inhimillisen dialogin avulla. Apuna voi käyttää työkaluja, kuten kameraa, jonka avulla voimme ilmein ja elein osoittaa ymmärrystä, empatiaa ja antaa tunteen aktiivisesta läsnäolosta. Tehokas työkalu on myös oma mindset: miten suhtaudun tähän tilanteeseen ja millaisen fiiliksen haluan jättää tähän tilaan, jossa olemme yhdessä.  

Siihen mahdollisuuteen: Uskon, että jokainen voi löytää omasta, arkisestakin, mokasta jutun juurta, jonka jakaminen muille kasvattaa yhteisen luottamuksen rakentumisen mahdollisuutta. Tilanne saa jännittää, mutta pieni muutos kerrallaan hyvä tulee. Uskalla yrittää, se kantaa hedelmää. Otetaan esiin ne piilotetut pyykkivuoret ja kerrotaan rohkeasti, että tänään on tämmöinen päivä.  

Etävuorovaikutuksen ABC -opas

Kurkkaa lisää vinkkejä etävuorovaikutukseen Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opiskelijoiden Riikka Jaatisen, Marisa Honkasen ja Annika Heikkilän HUBSille ja koko Tampereen korkeakouluyhteisölle tuottamasta Etävuorovaikutuksen ABC:stä.  Opas on suunnattu erityisesti valmentajille ja opettajille, mutta vinkeistä hyötyy varmasti moni etänä työskentelevä!

Haluatko kuulla lisää?

Minttu vieraili Proakatemian opiskelijoiden WingsofAcademy podcastissa keskustelemassa kokemuksistaan verkkoympäristössä valmennuksesta ja opetuksesta.

Kuuntele podcast

Tarinat

Kaikki tarinat

Suuret keltaiset Sprint-kirjaimet Tampereen yliopiston keskustakampuksen aulassa

SPRINT Kumppanit ja haasteet 2022

Haluatko tietää, millaisia työelämän haasteita Sprintissä ratkottiin vuonna 2022? Tutustu Sprint Innovation Festivalin kumppaneihin ja haasteisiin.

Kuva Sprint-tapahtumasta vuonna 2022: opiskelijoita esittämässä ja yleisöä kuuntelemassa.

Opiskelijasta kumppanin edustajaksi

TAMKin alumni Aleksi Näsi osallistui opiskelijana Sprint Innovation Festivaliin ja palasi muutaman vuoden kuluttua kumppanin roolissa. Lue Aleksi tarina Sprintissä!